Økonomisk overblik
Det er de mange gavmilde bidrag fra privatpersoner og virksomheder, der skaber fundamentet for Kræftens Bekæmpelses arbejde. Kræftsagen er en folkesag, som nationen bakker op om, og det er vi dybt taknemmelige over. Her kan du læse om, hvordan vi som forening forvalter de indsamlede midler.
Hvor kommer pengene fra?
Langt de fleste af Kræftens Bekæmpelses midler er indsamlet hos private og virksomheder gennem medlemskaber, gaver, arv og andre former for støtte. Kun 3 pct. af Kræftens Bekæmpelses indtægter kommer fra det offentlige.
Sådan bruger vi vores penge
Resultatet af Kræftens Bekæmpelses indtægtsskabende aktiviteter anvendes til at dække udgifterne til arbejdet med foreningens tre hovedformål: forskning, forebyggelse og oplysning samt patient- og pårørendestøtte. Midlerne bliver forvaltet med den største respekt og altid med omkostningsbevidsthed for øje.
I 2023 gik 60 pct. af udgifterne til forskning, 25 pct. til patient- og pårørendestøtte, 11 pct. til forebyggelse og kun 4 pct. til administration.
Sådan anvender vi midlerne
Her kan du se, hvordan udgifterne fordeler sig på henholdsvis forskning, forebyggelse og oplysning samt patient- og pårørendestøtte.
Størstedelen af udgifterne, nemlig 60 pct., anvender Kræftens Bekæmpelse på forskning. Vi udfører egen forskning på vores eget forskningscenter, og vi støtter kræftforskning på hospitaler og universiteter i hele Danmark. På vores Center for Kræftforskning arbejder forskere fra hele verden med alt fra epidemiologisk kræftforskning i store mængder tal og data til grundforskning i moderne laboratorier.
Flere end 383.00 lever efter og med kræft, så rigtig mange har behov for rådgivning og støtte. Derfor går 25 pct. af foreningens udgifter til patient- og pårørendestøtte, bl.a. til at drive kræftrådgivninger og rådgivningstilbud i hele landet.
Årligt har kræftrådgivningerne og vores telefonrådgivning, Kræftlinjen, knap 110.000 kontakter til kræftpatienter, pårørende og fagfolk, som får rådgivning af professionelle rådgivere. Ved siden af løfter vi en folkeoplysningsopgave, når vi udgiver pjecer om kræft, og når vi på cancer.dk informerer om sygdomme, behandlingsmuligheder og livet efter kræft.
11 pct. af foreningens udgifter går til at forebygge kræft. I vores videnscenter for forebyggelse arbejder specialister hver dag for at nedsætte befolkningens risiko for at få kræft. Det foregår via indsatser inden for tobak og nikotin, kost, alkohol, screening, fysisk aktivitet, overvægt og sol. Derudover støtter og motiverer vi til en sundere livsstil gennem blandt andet oplysning, partnerskaber og rådgivning.
De udgifter, der ikke går direkte til foreningens hovedformål, anvendes på at understøtte foreningen og opretholde en effektiv organisation.
Knæk Cancer - det går pengene til
Knæk Cancer samlede i 2023 ind for 12. år i træk. Over årene er 506 projekter igangsat takket være den store opbakning og de indsamlede midler. Pengene, der samles ind til Knæk Cancer, er øremørket specifikke projekter primært inden for forskning. Se hvad pengene fra Knæk Cancer-indsamlingerne går til
Det går pengene tilForskningsårsrapporten
I Kræftens Bekæmpelses Forskningsårsrapport 2023 kan du finde eksempler på den forskning, som Kræftens Bekæmpelse udfører og støtter. Du kan også se, hvordan Kræftens Bekæmpelses økonomiske støtte til forskning i 2023 fordelte sig i forhold til forskningsområder og kræftsygdomme.
Forskningsårsrapport 2023