Forebyggelsesudvalget
Forebyggelsesudvalget er et permanent udvalg, der rådgiver Kræftens Bekæmpelse om forebyggelse af kræftsygdomme, oplysning om kræftsygdomme og oplysning om foreningen.
Udvalget består af ti medlemmer, der repræsenterer relevante fagområder fra sundhedssektoren, undervisningssektoren, erhvervssektoren, kommunikationssektoren og lokalforeningerne. Medlemmerne bliver valgt af Hovedbestyrelsen for højst to funktionsperioder af tre år.
Udvalget medvirker i planlægning og budgettering af forebyggelses- og oplysningsarbejdet, følger den faglige og etiske kvalitet og fremsætter forslag om særlige aktiviteter. Desuden fungerer udvalgets medlemmer som faglige konsulenter i enkeltsager.
I udvalgets møder deltager Kræftens Bekæmpelses administrerende direktør samt forebyggelsesdirektøren.
Medlemmer af forebyggelsesudvalget (pr. marts 2023)
Tine Curtis er magister i kultursociologi og ph.d. i folkesundhed fra Københavns Universitet.
Som sundhedsfremmechef i Center for Sundt Liv og Trivsel arbejder Tine med kommunale partnerskaber for at fremme børn og unges sundhed og forebygge mistrivsel og overvægt.
Tine arbejder desuden med at styrke samarbejdet mellem kommuner og forskningen for at skabe mere relevant og anvendelig viden til løsning af de kommunale forebyggelses- og sundhedsopgaver.
Tine har tidligere arbejdet som leder af Center for Forebyggelse i praksis i KL og på Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet, hvor hun hhv. understøttede kommuners arbejde med at vidensbasere forebyggelsen og ledede forskning om implementering og effekt af forebyggelsesindsatser.
Tine er adjungeret professor på Syddansk Universitet og på Aalborg Universitet samt bestyrelsesmedlem ved Professionshøjskolen UCN.
Dorte Schiøler er lektor på Kommunikationsuddannelsen på DMJX og underviser primært i forløb om befolkningsrettet kommunikation, kampagner om sundhed, miljø, bæredygtighed og social ansvarlighed. Dorte er desuden ansvarlig for pædagogisk udvikling af adjunkter og nye undervisere på DMJX, i den forbindelse er Dorte beskikket censor for lektorkvalificering på professionshøjskoler og erhvervsakademier. Den røde tråd i Dortes faglige interesser er at skabe læring, udvikling og forandring til det bedre i menneskers liv, hvad enten det drejer sig om kampagner til store befolkningsgrupper, undervisning af studerende eller kompetenceforløb for fagpersoner. I arbejdet med kampagner, oplysningsindsatser, intervention, undervisning, vejledning og andre ’public service-indsatser’ trækker Dorte på en kerne af viden om strategisk kommunikation, sundhedskommunikation, pædagogik, psykologi, læring, sprog og retorik.
Dorte har været ansat i Kræftens Bekæmpelses Forebyggelsesafdeling (1995-2007) og har udviklet kampagner om rygning rettet mod unge, forældre og skoler. Desuden har Dorte været projektleder i Københavns Kommune, projektleder i Sundhedsstyrelsens Forebyggelsescenter, chefkonsulent i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø seniorrådgiver i kommunikations- og konsulenthuset Operate. Siden 2013 har Dorte været ansat på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX).
Signe Højbjerre Larsen er lektor på Institut for Idræt og Biomekanik i forskningsenheden Movement, Culture and Society samt forskningscenteret for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund. Signe er uddannet cand.scient i Idræt og Sundhed og Statskundskab (2011) og ph.d. i sundhedsvidenskab (2015). Signes primære forskningsområde er selvorganiserede bevægelseskulturer, gadeidræt og leg. Signe har en særlig interesse for nye bevægelsestendenser og arbejder med filosofiske, sociologiske, kulturanalytiske og læringsteoretiske tilgange. Signe har en vision om at skabe og formidle viden, som bidrager til en mere nuanceret forståelse for, hvilken betydning bevægelse har for mennesker på et eksistentielt, kulturelt og samfundsmæssigt plan.
Katrina Feilberg har arbejdet i krydsfeltet mellem sundhed, politik og medlemsinteresser i Dansk Erhverv siden 2015. Siden sin ansættelse har hun været med til at fremme og synliggøre Dansk Erhvervs interesser på sundhedsområdet. Disse vedrører alt fra sundhedsfremme på arbejdspladser til, hvordan vi kan forebygge tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet f.eks. pga. kroniske sygdomme. Det kan bl.a. være gennem strukturelle forebyggelsestiltag og tidlig indsats, organisering af sundhedsvæsenet, offentlig-privat samarbejde og innovation i sundhed.
Katrina har tidligere været ansat som rådgiver i et konsulenthus og før det i TDC, hvor hun bl.a. arbejdede med implementering af telemedicin og hjemmemonitorerings-løsninger. Katrina Feilberg har desuden været medlem af Københavns Borgerrepræsentation fra 2005-2013.
Katrina er uddannet cand.scient.adm. og har diplom i ledelse.
Jakob Bigum Lundberg er direktør med ansvar for sundhed og omsorg, handicap og psykiatri samt arbejdsmarked i Næstved Kommune. Jakob har siden 2006 arbejdet med sundhedsområdet. Først i Kommunernes Landsforening i forbindelse med strukturreformen i 2007, hvor kommunerne fik tilført nye opgaver omkring forebyggelse og genoptræning, og dernæst mere praktisk i en række kommuner, herunder Greve kommune og Stevns kommune. Jakob har således medvirket i udarbejdelsen af de lovpligtige sundhedsaftaler, som kommuner og region skal indgå. Han medvirker derudover i en række arbejdsgrupper og udvalg på regionalt og nationalt niveau, hvor sundhed og samspillet til øvrige kommunale områder udgør omdrejningspunktet.
De sidste 2½ år har Dorte været Centerchef for Center for Kræft og Sundhed i Københavns Kommune. Dorte har som læge arbejdet i alle tre ben i sundhedsvæsenet; Region (Hospitalsvæsenet), Kommune (døgnrehabilitering, genoptræning og patientrettet forebyggelse) og almen praksis.
Siden 2008 har Dorte arbejdet strategisk med udvikling af rehabiliterings- og forebyggelsesområdet gennem deltagelse og repræsentation i tillidshverv i kommunale, regionale og nationale arbejds- og styregrupper indenfor kræft-, neuro- og genoptræningsområdet.
I sit arbejdsliv er hun optaget af kvalitetsudvikling vedr. vejledning, rådgivning og inddragelse af patienter og deres pårørende. Hun har bl.a. bidraget til Sundhedsdatastyrelsens udviklingsprojekter omkring PRO-data samt flere tværkommunale og tværregionale udviklingsprojekter, der har inkluderet samarbejde med patientforeninger, såsom Kræftens Bekæmpelse. Senest har hun siddet med i følgegruppen for Kræftplan V som kommunal repræsentant udpeget af KL.
Lau Caspar Thygesen er professor i epidemiologi på Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, og har i sin forskning fokuseret på folkesygdommes forebyggelse og betydning for individet. Et særligt fokusområde er social ulighed i sundhed og sygelighed samt sociale konsekvenser af sygdom. Lau bruger i særdeleshed store spørgeskemaundersøgelser og nationale registre, men har også indgået i interventionsstudier. Lau er kandidat I folkesundhedsvidenskab fra Københavns Universitet og skrev ph.d. inden for alkohol- og kræftepidemiologi.
Niels Ulrik Sørensen er professor og souschef ved Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet i København. Hans forskning undersøger ungdomskulturelle forandringer, som går på tværs af institutionelle grænsedragninger og snitflader i ungdomslivet.
Niels er især optaget af de brydninger og forskydninger, som forandringerne afstedkommer i unges identitetsdannelse og overgangsprocesser, og hvordan det præger forskellige unges muligheder for at blive inkluderet og skabe tilhørsforhold i ungdomslivet. Han forsker i en række forskellige problematikker: Fællesskaber i ungdomslivet, LGBT-unge i skolen, grænsefigurer og unge på kanten, præstationskultur og (mis)trivsel, forældrerelationer og overgangsprocesser, kunst som en alternativ arena for social inklusion.
Niels har ledet og deltaget i adskillige forskningsprojekter inden for ungdomsforskningsfeltet. Han sidder i en række nationale og internationale råd, ekspertudvalg og styrelser.
Niels har desuden bidraget som redaktør på flere videnskabelige tidsskrifter, ligesom han har redigeret og været forfatter på adskillige rapporter, artikler og bøger. Af de seneste bøger kan nævnes ’Når unge flytter hjemmefra. Om bevægelser, udfordringer og muligheder i unges overgange til voksenlivet’ (Sørensen et al, 2020) og ’Fællesskaber i ungdomslivet. Når de gør godt, og når de gør ondt’ (Bruselius-Jensen, Sørensen og Katznelson, 2023).
Ole er uddannet Cand.scient.pol. ved Københavns Universitet og har gennem sit arbejdsliv oparbejdet solid ledererfaring fra særligt uddannelsessektoren, som har været hans kerneområde de seneste 12 år.
Som adm. direktør for en af Danmarks største erhvervs- og gymnasieskoler har Ole et indgående kendskab til de studie- og erhvervskompetencer, det danske samfund efterspørger og i sit virke arbejder han for at bygge bro mellem forskellige aktører i og omkring uddannelsessektoren. Ole har derudover en formandspost i Danske Erhvervsskoler og - Gymnasier – Lederne.
En af hans mærkesager er unges sundhed. Sammen med Sundhedsstyrelsen har Ole været en af initiativtagerne til en række tiltag, der skal styrke unges sundhed, herunder alkoholfri skolestart, alkoholfrie studieture samt nikotin- og røgfri uddannelses- og arbejdstid.
I sit professionelle virke har Gunnar altid arbejdet med mennesker. Han er oprindelig uddannet lærer og var i sin læretid med til at opstarte SSP (Samarbejdet mellem Skole, Social & Sundhed og Politi) i Helsingør Kommune. Gunnar har sidenhen arbejdet med organisations-, ledelses- og personaleudvikling i IBM Danmark, KMD og COOP.
Gunnar er i dag pensionist og har i en årrække været aktiv i Kræftens Bekæmpelse i Helsingør, først i Stafet for Livet og nu som lokalformand, aktiv i prostata-arbejdsgruppen og er med-café bestyrer i den lokale Kræftens Bekæmpelses Senfølger-Café.
I sit lokalforeningsarbejde har Gunnar haft særlig fokus på forebyggelse målrettet unges brug af røg- og nikotinprodukter, hvor han har opnået et tæt samarbejde med den kommunale sundhedsforvaltning og SSP i Helsingør Kommune.