Hvad er peniskræft?
Peniskræft er en kræftsygdom, som opstår i huden, i skaftet eller på spidsen af penis. Der er gode muligheder for at helbrede peniskræft, men behandlingen medfører ofte forskellige gener.
Om penis
I penis findes urinrøret, som fører urin fra blæren og sæden fra testiklerne ud af kroppen. Urinrøret ender i spidsen af penishovedet.
Penis består af hud, muskler, nerver og en masse blodkar.
Penis består også af svulmelegemer med blodkar. I forbindelse med seksuel aktivitet fyldes blodkarrene i svulmelegemerne, så penis bliver stiv. Roden af penis er inde i kroppen.
Penishovedet og forhuden holdes indfedtet af såkaldt smegma, der består af afstødte hudceller og sekret fra fedtkirtler i huden på penishovedet og forhudens inderside.
Tegn på peniskræft
Peniskræft kan være svær at genkende som kræft, og ændringerne kan blive overset. Mange mænd har haft symptomer i et års tid, før diagnosen stilles.
Symptomerne på peniskræft kan være kløe, en brændende fornemmelse under forhuden, farveændring eller en fortykkelse af huden. Du kan ofte kun se ændringerne, når forhuden er trukket tilbage.
Der kan også være andre symptomer, som f.eks. blødning fra penis, ildelugtende udflåd, udslæt eller sår, der ikke heler inden for 4 uger.
Ved mere fremskreden peniskræft kan man også få symptomer som problemer med at komme af med vandet, vægttab, mavesmerter, træthed, hævede ben eller hævede lymfeknuder i lysken.
Hvorfor får nogle mænd peniskræft?
Årsagen til peniskræft kan være HPV-infektion, forhudsforsnævring og nedsat immunforsvar.
HPV er en meget almindelig virus, som overføres seksuelt. I de fleste tilfælde forsvinder infektionen af sig selv. Men i sjældne tilfælde kan bestemte typer af HPV medføre kræft i penis.
Hvis man har forhudsforsnævring og har svært ved at trække forhuden tilbage, kan det være sværere at holde området rent. Det kan give irritation og betændelse af penis, som medfører en let øget risiko for at udvikle peniskræft.
Flere befolkningsundersøgelser peger også på, at rygning kan øge risikoen for at udvikle peniskræft.
Sygdommen i tal
Årligt får ca. 65 mænd diagnosen peniskræft (baseret på tal fra perioden 2017-2021). Gennemsnitsalderen ved diagnose er 66 år, men helt unge mænd under 30 år kan også blive ramt.
Behandling
Behandlingen af peniskræft afhænger af, hvor kræften sidder, dens størrelse, sygdommens stadie og patientens helbred og alder.
Hvis du har overfladisk kræft på penis, der ikke er vokset i dybden, kan kræften fjernes ved en mindre operation.
Hvis kræften er vokset mere i dybden, vil behandlingen også være operation. Lægerne vil så vidt muligt forsøge at bevare penis. I nogle tilfælde kan kræften være så udbredt, at det kan blive nødvendigt at bortoperere penis delvist eller helt.
Du kan også blive tilbudt strålebehandling eller kemoterapi, hvis kræften har spredt sig til lymfeknuder i bækkenet eller lysken. Hvis kræften har spredt sig mere, kan der blive tale om kemoterapi og i visse tilfælde immunterapi.
Hvad sker der efter behandlingen?
Når du har afsluttet din behandling, vil du blive tilbudt at komme til kontrol. Kontrollen foregår på en onkologisk eller urologisk afdeling. Hvor tit du skal gå til kontrol, afhænger af hvilken behandling du har fået.
Det er godt at bruge kontrolbesøgene til at tale med lægen om dine spørgsmål, bekymringer og problemer.
Det er vigtigt, at du fortæller lægen og/eller sygeplejersken, hvis du opdager nye symptomer eller ændringer, så du kan blive undersøgt og få tilbudt behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.
Det er vigtigt at holde øje med tegn på tilbagefald. Det kan f.eks. være sår, knuder eller andre forandringer på penis eller hævelse i lysken. Hvis du opdager du nye symptomer, eller du bliver bekymret mellem kontrolbesøgene, så kontakt din læge.
Senfølger
Mange lever med bivirkninger efter behandlingen. Hvis du har fået strålebehandling af lymfeknuder, kan du få kronisk hævede ben og kronisk hævelse i den nedre del af kroppen og pungen.
De fleste vil opleve, at sexlivet ændrer sig efter behandling af peniskræft, men de fleste mænd er i stand til at få et sexliv efter behandling.
Hvis det er for grænseoverskridende at tale med en ven om ens problemer, kan det være en god idé at tage kontakt til en sexolog.
Rigshospitalet og Skejbys urinvejskirurgiske afdelinger behandler peniskræft, og begge hospitaler tilbyder sexologiske samtaler med eller uden partner efter behandlingen. Du kan blive henvist af din læge.
Generelt om kræft
Kræft er en sygdom i kroppens celler. Kræft kan opstå, hvis cellerne et sted i kroppen begynder at vokse ukontrolleret og uden formål.
Mere om kræft