Seksualitet efter peniskræft
Efter behandling for peniskræft kan sexlivet blive påvirket. Det kan være fordi, man pludselig ikke kan det, man plejer, eller fordi kønsorganerne ser anderledes ud. De fleste mænd er dog i stand til at få et sexliv efter behandling.
En del mænd, som gennemgår en penisoperation eller strålebehandling, har allerede haft problemer med sexlivet i en periode inden operationen på grund af gener fra penis.
For mange er det derfor ikke nyt, at sexlivet er påvirket, men måske skal man nu forholde sig til, at sexlivet er ændret mere permanent på grund af fysiske ændringer. Nogle mænd kan også opleve stor frygt for at miste mandighed og kan i nogle tilfælde have glæde af at tale med en psykolog eller sexolog.
Efter en penisbevarende operation er rejsningsevnen som regel bevaret, så der ikke er fysiske hindringer for, at man kan få rejsning. Nogle gange kan det blive nødvendigt med potensfremmende tabletter eller injektionsbehandling. Det er vigtigt at tale med lægen om, hvad du oplever, så du kan få hjælp til det.
Hvis man har fået | Kan man forvente |
---|---|
Fjernet tumor i forhuden eller som et mindre indgreb på glans | Kan man som regel fortsætte sit sexliv, som man plejer |
Fjernet penis delvist | Hvis man har fået fjernet penis delvist, kan man stadig få rejsning og gennemføre et samleje. Den inderste del af penis (roden) er ofte tilstrækkelig følsom til, at man kan få orgasme. Evnen til at tilfredsstille en kvinde behøver heller ikke være væsentligt nedsat, da de ydre dele af skeden er de mest følsomme. |
Fjernet penishovedet og fået et nyt rekonstrueret | Hvis man havde et aktivt sexliv før operationen, er man sandsynligvis i stand til fortsat at være aktiv. Blodforsyningen og nerverne er nemlig intakt hos de fleste. |
Fjernet hele penis |
Det er muligt at have et sexliv på trods af, at penis er fjernet, men uden penis er det nødvendigt at finde nye måder at have sex på. Det er vigtigt at tale åbent med sin partner, hvis man har en. Det kan stadig være muligt at få orgasme ved seksuel stimulering af andre følsomme dele af huden. Der vil stadig være følsomme områder ved pungen, testiklerne og i området ved endetarmsåbningen. Ved at udforske kroppen må man finde ud af, hvad der fungerer for én selv og ens partner. |
Strålebehandling |
Strålebehandling af penis kan påvirke nerverne, der styrer evnen til at få rejsning. Manglende rejsning kan også skyldes træthed på grund af strålerne eller bekymring over sygdommen. Hvis der er opstået en fortykkelse på penis efter strålebehandlingen, kan det blive vanskeligere og måske smertefuldt at få erektion, og følesansen vil være nedsat. |
Det kan føles lettere helt at undgå sex
Når man forsøger at nærme sig hinanden efter en penisoperation, vil mange mænd opleve det som en voldsom påmindelse om de fysiske forandringer, der er sket.
Hvor man i hverdagen måske formår at holde tankerne om forandringerne lidt væk, så er det meget svært, når man skal være intim med et andet menneske, fordi man bliver konfronteret direkte med forandringerne.
Nogle føler sig usikre (hvad kan egentlig lade sig gøre), utilstrækkelige (hvordan er det for min partner, vil min partner blive hos mig, eller kan jeg få en kæreste, når jeg ikke kan have almindeligt samleje), eller skamfulde (forlegne, tab af mandighed og selvfølelse).
For nogle mænd vil det derfor føles nemmere helt at undgå sex.
Bliv ved med at røre ved hinanden og bevar intimiteten
Nogle par oplever, at de udover at miste det seksuelle samvær, også mister deres fysiske hverdagsintimitet.
Måske har knus, kys, kram, søde ord, lange blikke m.m. tidligere kunne føre til sex, men efter sygdom og behandling kan nogle reagere ved helt at trække sig i den fysiske hverdagsintimitet for at undgå at lægge op til sex.
Når ens partner mærker, at man fysisk fjerner sig mere og mere, kan han eller hun føle sig uelsket og lukket ude.
Berøring, lange kram og forlænget øjenkontakt, kys og sex udløser hormonet oxytocin, som findes naturligt i kroppen.
Oxytocin giver en følelse af glæde, velvære og tryghed, og kan derfor have betydning for vores følelse af at høre sammen med et andet menneske.
Mange par, hvis seksuelle samvær er sat på pause eller måske helt afsluttet, kan derfor have stor glæde af at fortsætte med at være intime: Holde om hinanden, ligge tæt sammen, holde i hånd, kysse, se hinanden i øjnene og sidde tæt sammen i sofaen.
Det gør det nemmere at åbne sig for hinanden og ikke lukke af og trække sig.
Tal om jeres intimitet/seksuelle samvær
Hvis I aldrig tidligere har talt om intimitet og sex, kan det føles meget grænseoverskridende at begynde på nu, hvor det er vanskeligt og måske samtidig forbundet med mange stærke følelser.
Men husk at du ikke er den eneste, som synes, det er svært at tale om sex, og der findes mange steder, hvor du kan få hjælp til at komme i gang.
Gode råd om, hvordan du kan bevare intimiteten
Fravalg af sex
For nogle par bliver det seksuelle umuligt eller for besværligt - selv efter råd, vejledning og hjælp og måske med hjælpemidler. Derfor vælger de bevidst og åbent, at det er et overstået kapitel.
Andre par taler måske ikke direkte om det, men finder alligevel en forståelse og ro i, at de ikke længere har et seksuelt samvær.
Det bedste er, hvis man som par tager beslutningen om at fravælge sex på et oplyst grundlag - det vil sige, at man er blevet præsenteret for de alle muligheder og hjælpemidler, der findes.
Det ville være ærgerligt at sige nej til noget, man ønsker og drømmer om, fordi man ikke opsøgte hjælp.
Mange par kan have et rigt og skønt samliv også uden sex. Det er vigtigt at holde fast i kropskontakten og intimiteten. Holde i hånd, se hinanden i øjnene, kys, knus, kram, ligge i ske m.m. Dette hjælper til at bevare nærheden og følelsen af at høre sammen.
Lyst kan ikke presses frem
Et godt kærlighedsliv bygger på lyst. Og hvis man har mistet lysten til sex og skal have lyst igen, må det være frivilligt. Man skal ikke føle sig presset til at gøre noget, der kan gå ud over seksualiteten. Man kan stadig elske sin partner, selvom der er nogle ting, man ikke har lyst til at gøre.
Læs om øvelser til, hvad du kan gøre for at blive mere fortrolig med din krop og få idéer til, hvordan I kan være sammen uden at have samleje:
Hvis du ikke har en fast partner
Hvis man ikke har en partner og bliver opereret i penis (hel eller delvis amputation), kan man være bekymret for, om kan finde en kæreste og (igen) få et sexliv.
Et menneskes seksualitet er en fundamental drift. Det kan derfor føles som en kæmpe byrde at gå helt alene med tanker om, hvorvidt man igen vil kunne indgå i et seksuelt forhold.
Det kan føles både godt og skidt, hvis du er single. Godt, fordi du ikke er konfronteret med en partners seksuelle forventninger og ønsker. Det letter måske presset på dig en smule.
Skidt fordi det kan være nemmere helt at opgive tanken om sex og parforhold, selv om du stadig ønsker det. Det ville være ærgerligt helt at opgive et muligt parforhold og sexliv, inden du reelt har fundet ud af, hvad der kan lade sig gøre.
Spørgsmål du kan stille dig selv:
- Har du stadig lyst til sex med en partner?
- Drømmer du om en kæreste eller en sexpartner?
- Hvad kan lade sig gøre for dig seksuelt?
- Hvad føles rart, hvor er dine erogene zoner?
- Hvordan vil det være at tilfredsstille en partner seksuelt (selv om det ikke er ved almindeligt samleje)?
Tal med en ven og/eller en professionel
At tale med andre kan gøre, at man føler sig mindre alene, og at man oplever at have mennesker i sit liv, som holder af en, også selv om man ikke er perfekt.
Det kan være befriende at vove pelsen og fortælle en ven, hvordan det står til seksuelt.
Måske kan I sammen få en snak om, hvad det vil sige at være mand, og hvordan man stadig kan holde fast i sin maskulinitet efter en operation. Måske viser det sig, at han også har/har haft seksuelle problemer.
Mange har svært ved at tale om sex, og det kan føles grænseoverskridende at fortælle en ven om sine seksuelle problemer.
Hvis du synes, det er for vanskeligt, kan det måske være en god idé at tage kontakt til en sexolog.
Samtale med sexolog
Sexologer har det som job at tale med mennesker (både par og singler) om seksualitet, samvær og intimitet, så de bliver ikke overraskede eller chokerede over netop dine oplevelser og vanskeligheder.
Efter behandling for peniskræft får man tilbudt en samtale med en sexolog eller en sexologisk uddannet sygeplejerske. Hvis du tager imod tilbuddet, kan det være en god idé, at din eventuelle partner også deltager i samtalen
Seksualitet - inspiration og viden
Det er almindeligt ved stort set alle kræftformer, at behandlingen medfører en række gener, som i perioder kan mindske lysten eller evnen til seksuel aktivitet. Det kan påvirke seksualiteten for den enkelte og intimiteten i parforholdet.
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i kurser og fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Find en rådgivning nær digSkriv med andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk
Mød tre, der har oplevet deres krop ændre sig
I medlemsbladet Tæt på kræft kan du læse om Stinne, Trine og Lars, der alle har været gennem en kræftsygdom, som har ændret deres krop, og som de har skulle lære at leve med.
Tæt på kræft: Kræft og kærlighed