Senfølger efter peniskræft
Efter behandling for peniskræft oplever mange at skulle leve med senfølger. Det kan være hævede ben, diarré, problemer med vandladning eller udfordringer med sexlivet. Heldigvis kan mange af senfølgerne enten behandles eller lindres.
Hævede ben (lymfødem)
Efter at have fået strålebehandling af lymfeknuderne i lysken og bækkenet er der nogle, der udvikler en kronisk hævelse af et eller begge ben, den nedre del af kroppen og pungen eller penis. Det kaldes for lymfødem.
Lymfødem kan også opstå, hvis man har fået fjernet lymfeknuder i lysken.
Årsagen til lymfødem er, at der ophober sig lymfevæske, fordi lymfebanerne er skadede. Lymfødem kan opstå flere år efter behandlingen.
Gode råd, hvis du oplever hævede ben
Hvis du får tendens til hævede ben, er det vigtigt at sidde med benene oppe, når du læser eller ser tv og at undgå infektioner i huden, da det øger risikoen for at udvikle lymfødem.
Det er nemmest at kontrollere lymfødem, hvis man opdager og behandler det tidligt. Hvis du oplever hævede ben, øget tyngdefornemmelse eller smerter skal du derfor kontakte den afdeling, hvor du er blevet behandlet. Hvis de vurderer, at der er behov for det, kan de henvise dig til behandling hos en fysioterapeut med speciale i lymfødembehandling.
Behandling af lymfødem
Det er specialuddannede lymfødemterapeuter, der behandler lymfødem, og det foregår ambulant. Behandlingen består af livslang kompressionsbehandling med elastisk strømpe, hudpleje, massage og øvelser.
Diarré
Strålebehandling for peniskræft kan i nogle tilfælde medføre, at du får vedvarende problemer med vandladning eller kroniske tarm-gener i form af diarré eller eventuelt blødninger fra tarmen.
Blødning fra tarmen kan behandles med blødgørende afføringsmidler, og ved at man får hældt binyrebarkhormon ind i tarmen.
Træthed (fatigue)
Mange, der har fået behandling for kræft, oplever stor træthed. Denne særlige træthed kaldes også fatigue, og det er en almindelig bivirkning af behandlingen og en af de hyppigste senfølger efter kræft.
Trætheden kan påvirke dit forhold til familie og venner, og humøret kan svinge. For de fleste vil dette kun være en overgang, og tilværelsen vil gradvist blive normal igen.
Den træthed, du måske oplever, kan du ikke nødvendigvis sove dig fra, men du kan gøre forskellige ting for at mindske den. Blandt andet kan motion - i det omfang du orker - hjælpe. Lidt er bedre end ingenting. Det behøver ikke være hård motion eller i lang tid. En gåtur er også fin. Du kan finde råd og vejledning til at håndtere trætheden her:
Seksualitet
Din sygdom og behandling gør måske, at du skal lære at leve med en krop, der har ændret sig. Det kan også være, at kroppen måske er uændret, men at din opfattelse af den er blevet anderledes.
De fleste oplever, at jo længere tid man er sygdomsfri efter et behandlingsforløb, jo mere kan man tro på og få tillid til kroppen igen.
For mænd, der har været opereret i penis, kan det føre til udfordringer med samleje og følelser af at have mistet sin mandighed. Du kan finde råd og vejledning her:
Få hjælp til at håndtere senfølgerne
Godt at vide
Brug kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i kurser og fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Find en rådgivning nær digSkriv med andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
Cancerforum
Mød tre, der har oplevet deres krop ændre sig
I medlemsbladet Tæt på kræft kan du læse om Stinne, Trine og Lars, der alle har været gennem en kræftsygdom, som har ændret deres krop, og som de har skulle lære at leve med.
Tæt på kræft: Kræft og kærlighed
Ung Kræft
Ung Kræft er for dig, der er mellem 18 og 39 år og har kræft eller er ung pårørende til en ung kræftpatient. Du kan møde andre unge med kræft og unge pårørende. Se mere på Ung Kræfts hjemmeside.
Ung KræftNyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev til patienter og pårørende og bliv opdateret på seneste nyt, personlige fortællinger, forskning og meget mere.