Overvågning ved lavrisiko prostatakræft
Det er ikke al prostatakræft, det er nødvendigt at behandle. Hvis din prostatakræft ikke er aggressiv, vil du som udgangspunkt ikke blive tilbudt behandling, men i stedet blive fulgt af lægen i et forløb med aktiv overvågning.
Hvorfor skal man ikke i behandling?
Prostatakræft er hyppig hos ældre mænd, og sygdommen vil ofte udvikle sig langsomt. Hos en del af de mænd, der får konstateret prostatakræft, er sygdommen ikke livstruende. Mange af disse mænd får aldrig symptomer på sygdommen.
Hvis man får konstateret en lille og relativ fredelig prostatakræft, er det almindeligt ikke at blive behandlet. Dette skyldes, at både helbredende og lindrende behandling har bivirkninger, som kan give flere problemer end sygdommen i sig selv.
Sådan foregår aktiv overvågning
Så længe kræften ikke udvikler sig, kan du gå til observation. Det kan være i måneder eller år.
De regelmæssige tjek indebærer, at du møder til kontrol typisk hver 6. måned i starten, hvor du bliver undersøgt ved, at lægen laver en fingerundersøgelse og mærker på prostata (rektal-eksploration), og du får målt PSA i blodet. Desuden får du ved nogle af besøgene tilbudt en ny MR-scanning af prostata og at få taget nye vævsprøver fra prostata.
Hvis sygdommen udvikler sig, får du tilbud om behandling.