Hvis kræften er vendt tilbage
Det kan være svært at forholde sig til, at man har fået tilbagefald af kræftsygdommen, men er det tilfældet, er der flere muligheder for behandling.
Kræften er vendt tilbage - hvad nu?
Nogle indstiller sig hurtigt på at skulle i gang med et nyt behandlingsforløb, mens andre har sværere ved at se, hvordan de skal finde kræfter og energi til at starte på behandling igen. For langt de fleste vil der efter lidt tid indfinde sig mere ro i tilværelsen.
Ny behandling
Hvis prostatakræft vender tilbage efter behandlingen, er det ofte muligt at få tilbudt ny behandling. Den nye behandling afhænger af, hvor i kroppen tilbagefaldet er, og hvilken behandling du har fået tidligere.
Mistanke om tilbagefald kan skyldes, at PSA-tallet stiger, eller at du får symptomer, som da sygdommen opstod. PSA 'sladrer' oftest længe før, eventuelle symptomer støder til.
Det er vigtigt at få kontrolleret sit PSA-tal, da det kan afsløre et eventuelt tilbagefald af sygdommen. Du får kontrolleret dit PSA-tal ved opfølgningsbesøgene.
Prostatakræft kan sprede sig til andre dele af kroppen (metastaser)
Prostatakræft spreder sig oftest til nærliggende lymfeknuder eller til knoglerne. Spredning kan i princippet ske til hele skelettet, men sker oftest til den nedre del af rygsøjlen, bækkenet og ribbenene.
Kræft i prostata spreder sig i sjældnere tilfælde til lymfeknuderne over mellemgulvet, lunger, lever, hjerne og huden.
Behandling af knoglemetastaser
Behandling af fremskreden prostatakræft
Hos mænd med prostatakræft, der har spredt sig (kaldes også fremskreden eller udbredt prostatakræft), ses de bedste resultater med hormonbehandling - typisk i kombination med nyere hormonbehandling og/eller midlertidig kemoterapi eller strålebehandling mod prostata.
Hormonbehandling er ikke helbredende, men kan bremse symptomerne og lindre sygdommen, uanset hvor den har spredt sig til.
Hormonbehandling vil med tiden holde op med at virke (kastrationsresistent sygdom). I det tilfælde kan man få tilbudt supplerende behandling f.eks. kemoterapi.
Det er meget forskelligt, hvor hurtigt sygdommen udvikler sig - den kan udvikle sig over en årrække.
Hvis kræften ikke forsvinder
Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at du skal indstille dig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.
Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver, men tal med din læge. Lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.