Opfølgning efter prostatakræft
Når du har afsluttet din behandling, bliver du tilbudt at møde til opfølgning på hospitalet eller hos din egen læge. Opfølgningsbesøgene foregår oftest ambulant, hvilket vil sige, at du ikke skal indlægges. Forløbet afhænger af, hvilken behandling du har fået.
Hvad sker der ved et opfølgningsbesøg?
Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.
I rolige faser af selv uhelbredelig sygdom kan opfølgningen foregå hos din praktiserende læge.
Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring.
Undersøgelser ved opfølgningsbesøgene
Lægen vil ofte føle efter prostata med en finger i endetarmen (rektal-eksploration). I visse tilfælde vil lægen supplere med ultralydsundersøgelse i endetarmen (TRUS).
Du får også taget blodprøver for at bedømme, om du får det bedre af behandlingen, om situationen er uændret, eller om sygdommen breder sig. Det er vigtigt at få kontrolleret sit PSA-tal ved opfølgningsbesøgene, da det kan afsløre et eventuelt tilbagefald af sygdommen.
Ved mistanke om tilbagefald, får du ofte foretaget knoglescintigrafi og scanninger, eftersom sygdommen oftest spreder sig til lymfeknuder og knoglerne – sjældnere til indre organer som f.eks. lungerne.
Ved tilbagefald kan du ofte blive tilbudt en ny behandling.
Gør lægen opmærksom på symptomer eller gener
Det er vigtigt, at du gør lægen og/eller sygeplejersken opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.
Mistanke om tilbagefald kan skyldes, at du får symptomer, som da sygdommen opstod, eller – mere typisk – at PSA stiger. PSA 'sladrer' oftest længe før, eventuelle symptomer støder til.
Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt lægen.
Spørgsmål til lægen
Opfølgningsbesøgene er også en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.
Nogle får et elektronisk spørgeskema (PRO) forud for de ambulante besøg. Spørgeskemaerne giver en god mulighed for at forberede samtalen hjemmefra.
Hjælp til at håndtere senfølger
Hvis du har behov for det, kan du få råd om kost, livsstil og hjælpemidler, og blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.
Mange mænd oplever f.eks. rejsningsproblemer og problemer med at holde på vandet efter behandling for prostatakræft, det kan du få hjælp til at håndtere ved opfølgningsbesøgene.
Opfølgningsforløbet er individuelt og tilpasset dig
Dit individuelle opfølgningsforløb afhænger af, hvor udbredt sygdommen er, og hvilken behandling du har fået. Her kan du læse om de overordnede rammer for typiske forløb:
Gode råd om at gå til opfølgning
- Spørg din læge på afdelingen, hvor tit du skal komme til opfølgning
- Hør også hvilke særlige symptomer, du skal være opmærksom på, og hvem du skal kontakte, hvis symptomerne opstår
- Skriv ned, hvordan du har haft det siden sidste besøg, og giv denne viden videre ved opfølgningsbesøget
- Det er en god ide at skrive dine spørgsmål ned i forvejen
- Tag gerne en pårørende eller en ven med til besøgene. Det er en god støtte for mange
Her kan du få inspiration til, hvordan du kan forberede dig til mødet med lægen:
Bekymring for tilbagefald
Det er helt normalt at være bekymret for tilbagefald efter endt behandling, også selvom blodprøverne og andre undersøgelser ser fine ud.
Bekymringen kan påvirke din hverdag – måske får du svært ved at sove eller får problemer med at huske og koncentrere dig.
Det kan være en hjælp at tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp af Kræftens Bekæmpelse. Vi tilbyder gratis rådgivning, hvor du enten kan møde op i en af vores kræftrådgivninger eller ringe og tale med en rådgiver på Kræftlinjen:
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Vi tilbyder også forskellige arrangementer, kurser samt fysiske og kreative aktiviteter, hvor du kan møde andre.
Find en rådgivning nær digMød andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk