Forebyggende behandling af knoglebrud
Med forebyggende behandling med bisfosfonat eller denosumab kan man nedsætte risikoen for knoglebrud, hvis prostatakræften har spredt sig til skelettet. Behandlingen er et supplement til selve kræftbehandlingen.
Forebyg knoglebrud med bisfosfonat og denosumab
Hvis kræften har bredt sig til knoglerne, kan der opstå brud. Symptomerne er pludselige tiltagende smerter i den knogle, hvor kræften har spredt sig til (knoglemetastase).
Med forebyggende behandling med bisfosfonat eller denosumab kan man nedsætte risikoen for knoglebrud, hvis prostatakræften har spredt sig til skelettet.
Behandlingen hæmmer nedbrydningen af knogler og kan dermed forebygge knoglebrud.
Behandling med bisfosfonat og denosumab er et supplement til den egentlige kræftbehandling med kemoterapi eller hormonbehandling. Formålet med behandlingen er:
- Forebyggelse af kastrationsbetinget knogleskørhed
- Behandling af forhøjet kalcium i blodet (hyperkalcæmi)
- Mindskning af risikoen for brud
Sådan foregår behandlingen
Bisfosfonatbehandling får du som regel gennem et drop i armen med fire ugers mellemrum, men du kan også få det som tabletter.
Denosumab får du forebyggende mod knogleskørhed som en injektion hver 6 måned (Prolia®) eller hver måned i dobbelt dosis (Xgeva®).
Behandlingerne kontrolleres jævnligt med blodprøver.
Bivirkninger
Denosumab giver risiko for lavt kalkindhold i blodet
Det er vigtigt at være opmærksom på, at behandlingen giver risiko for, at kalkindholdet i blodet bliver for lavt. Symptomerne på for lavt kalkindhold kan bl.a. være ændret personlighed og kramper.
Det lave kalkindhold i blodet kan opstå når som helst under behandlingen, men udvikler sig oftest inden for de første måneder. Det er vigtigt, at du ikke har for lavt indhold af kalk i blodet, inden du starter på behandling med denosumab.
Det anbefales, at behandlingen suppleres med et dagligt tilskud af kalk (calcium) og D-vitamin.
Kæben kan i sjældne tilfælde tage skade
I sjældne tilfælde kan der opstå en alvorlig komplikation i form af ødelagt knoglevæv i kæben (osteonekrose).
Symptomer på osteonekrose er smerter og sår i mundens slimhinde, som ikke vil hele. Problemet ses oftest efter kirurgiske indgreb på tænder og kæber. Få derfor tjekket dine tænder før behandling og husk at fortælle din tandlæge, hvis du er i behandling med bisfosfonater eller denosumab.
God tandhygiejne og regelmæssige eftersyn hos tandlæge er vigtige for at forebygge problemet. Hvis der opstår osteonekrose, må man stoppe behandlingen. Læs mere:
Tandlægeforeningens information om osteonekrose af kæben
Læs mere om medicinen på medicin.dk:
Bisfosfonater mod knoglemetastaser