Kan man undgå kræft?
Der er ingen garanti for at leve et helt liv uden kræft. Men man kan faktisk godt gøre noget for at mindske risikoen for at få kræft. I hele befolkningen ville 4 ud af 10 kræfttilfælde kunne undgås, hvis alle levede et sundt liv. Det kalder man at forebygge.
Undgå rygning
Rygning er den største årsag til kræft og øger risikoen for lungekræft og mindst 15 andre kræftformer. Cirka 14.000 personer dør hvert år i Danmark på grund af rygning.
Rygning skader ikke kun den, der ryger. Hvis man er i et rum, hvor der ryges eller har været røget, indånder man cigarettens farlige stoffer og partikler, når man trækker vejret. Det kalder man passiv rygning.
Det er heldigvis aldrig for sent at stoppe. Selv, hvis man har røget i mange år, falder risikoen for at få lungekræft, hvis man stopper.
Drik mindre alkohol
Vidste du, at mere en halvdelen af unge synes, at danske unge drikker for meget? Og der er god grund til at skabe en sundere alkoholkultur.
Alkohol øger risikoen for kræft, og risikoen stiger jo mere, man drikker.
Alkohol øger risikoen for mindst 7 forskellige kræftformer. Det gælder især i de organer, der kommer direkte i kontakt med alkoholen – det vil sige fra mund til endetarm. Alkohol øger også risikoen for brystkræft.
Bevæg dig og spis sundt
Motion og bevægelse er både sundt og sjovt. Og så forebygger det kræft.
Forskerne ved, at bevægelse med sikkerhed forebygger tyk- og endetarmskræft, brystkræft og livmoderkræft. Men der er god grund til at tro, at bevægelse og motion forebygger de fleste former for kræft.
Sund mad øger også chancen for et liv uden kræft. Masser af grønt på tallerkenen og fuldkorn hver dag er med til at forebygge kræft. Salt og kød i store mængder øger risikoen for kræft, især kræft i tyk- og endetarm.
Skru ned for solen
Solen gør os glad og giver energi, men den kan også være skadelig, hvis vi får for meget af den.
For meget sol kan give smertefulde solskoldninger på kort sigt og en øget risiko for hud- og modermærkekræft på længere sigt. Derfor er det er vigtigt at passe godt på i solen og nyde den med omtanke.
Heldigvis kan 9 ud af 10 tilfælde af modermærkekræft forebygges med gode solvaner.
Det er nemt at nyde solen med omtanke ved at følge de tre solråd: Skygge, Solhat og Solcreme. Derudover skal man undgå solarium.
Screening: Bliv undersøgt
I Danmark bliver alle voksne inviteret til at blive undersøgt for tegn på tre forskellige kræftsygdomme.
Kvinder kan blive undersøgt for livmoderhalskræft og brystkræft. Både mænd og kvinder kan blive undersøgt for tarmkræft.
Undersøgelserne kaldes folkeundersøgelser eller screening. Undersøgelserne (screening) går ud på at finde tidlige tegn på kræft.
Jo tidligere kræft opdages, jo tidligere kan lægerne begynde behandlingen, så sygdommen ikke udvikler sig.
Bliv vaccineret og undgå HPV
Hver dag får 2 danskere kræft på grund af en infektion med HPV-virus. De fleste af tilfældene kan undgås med HPV-vaccination. HPV-vaccination beskytter blandt andet mod livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter.
I Danmark kan drenge og piger blive gratis vaccineret, når de fylder 12 år.
Hvad er HPV?
HPV er en forkortelse for Human Papilloma Virus. Det er navnet på den virus, som blandt andet kan føre til livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter.
HPV er en meget almindelig virus, som de fleste vil blive smittet med på et tidspunkt, når de bliver seksuelt aktive. Hvis man bliver smittet med HPV, vil kroppen for det meste selv bekæmpe virus, så virus forsvinder fra kroppen.
Det er det samme, der sker, når kroppen bekæmper en forkølelse. Men en gang imellem kan kroppen ikke bekæmpe HPV, og så kan der f.eks. opstå celleforandringer i livmoderhalsen.