Sluk solariet
Det kan føles harmløst at smutte en tur i solarium i de mørke vintermåneder og bruge solarium som "forbruning" inden en ferie sydpå. Men man skal ikke tage fejl. Du øger din risiko for modermærkekræft markant, når du udsættes for solariets intense uv-stråling. Og forbruning inden ferien er en direkte dårlig ide.
Unge og solarium
Desværre er der flere og flere unge, som er begyndt at gå i solarium igen, og det er bekymrende. For børn og unge er særligt udsatte i forhold til uv-stråling, fordi kroppen stadig er under udvikling, og jo yngre du er, desto mere skadeligt er det at gå i solarium.
I dag er der 23 % af unge i alderen 15 til 19 år, som lægger sig under solariets kunstigt fremstillede uv-stråler, og hver tiende havde deres solariedebut, da de var mellem 10 og 13 år. Og knap halvdelen af alle solariebrugere er under 18 år, første gang de gik i solarium.
Jo tidligere børn og unge udsættes for skadelige uv-doser fra bl.a. solarier, jo længere tid har skaderne til at udvikle sig til modermærkekræft senere i livet. Der er en 20 % øget risiko for at få modermærkekræft, hvis du bruger solarium. Men der er ca. 60 % øget risiko for at få modermærkekræft, hvis du går i solarium, inden du fylder 35 år.
Solarium og kræft
3 unge får konstateret modermærkekræft - hver uge
Sammenhængen mellem den kunstige uv-stråling fra solarier og modermærkekræft er enkel, jo mere uv-stråling des større er risikoen for at få modermærkekræft. Der findes ingen sikker nedre grænse for solariebrug.
Der konstateres årligt 160 nye tilfælde af modermærkekræft blandt de 15-34- årige. Det svarer til, at der hver uge er 3 unge danskere, som får konstateret modermærkekræft. Tre ud af fire tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år skyldes solariebrug.
Hvert år konstateres mere end 2.700 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark blandt både unge og voksne– og 275 dør hvert år af sygdommen, fordi kræften spredes til andre organer.
Det er vigtigt at vide, at langt de fleste tilfælde af modermærkekræft kan undgås, hvis man ikke udsætter sig selv for solariets kunstige uv-stråler og samtidig opfører sig fornuftigt i den naturlige sol.
Modermærkekræft kan helbredes, hvis den opdages i tide, og på www.tjekmærkerne.nu kan du få vejledning i, hvordan du tjekker dine modermærker.
Vi danskere har sart hud
Ekstrem uv-stråling i solariet
6 ud af 10 danskere har hudtype 1 eller 2, hvilket er de hudtyper, der er mest sarte og udsatte, når det gælder uv-stråling. Den uv-stråling, man får i solariet, er langt mere intens og dermed farlig, end den danske sommersol. Uv-strålingen i solariet svarer nemlig gennemsnitligt til et uv-indeks på 12 – et indeks, der er kategoriseret som ”ekstremt”, og som man ikke finder i Danmark, men kun i lande tæt på ækvator. Oven i dét, får man (lodret) uv-stråling på stort set hele kroppen på én gang – og uden solbeskyttelse. I den naturlige sol anbefales det at solbeskytte sig, når uv-indekset er 3 og derover. Den samlede dosis uv-stråling i solarium er altså langt højere end ved den naturlige solbadning.
Få råd til hvordan du tjekker dine modermærker
Modermærkekræft kan helbredes, hvis det opdages i tide. Få gode råd til at tjekke dine modermærker på Tjekmærkerne.nu
Tjekmærkerne.nu