Nyd solen sikkert
9 ud af 10 tilfælde af modermærkekræft kan forebygges, hvis vi tænker os om, når vi er i solen og benytter de 3 solråd: Skygge, Solhat og Solcreme.
Hvorfor skal vi passe på i solen?
Modermærkekræft skyldes primært uv-stråling, og risikoen for at udvikle modermærkekræft stiger med antallet af solskoldninger og mængden af uv-stråling, man udsættes for gennem livet - fra både solen og solarium.
I Danmark er der ca. 2.500 nye tilfælde af modermærkekræft hvert år - og kun ca. 10 % skyldes arvelige forhold. Du kan altså gøre rigtig meget for at reducere din risiko ved at undgå solskoldninger og beskytte dig ved at bruge de tre solråd: Skygge, Solhat og Solcreme.
De tre solråd
Find ud af, hvordan du får nok d-vitamin til hele året, selvom du følger solrådene
Derfor skal du passe godt på familiens yngste
Det er ekstra vigtigt at passe godt på familiens yngste, når uv-indekset er 3 eller derover. Det er, fordi celledelingen i overhudens pigmentceller er størst tidligt i livet, når hudens overflade vokser. Uv-stråling har derfor lettere ved at påvirke cellernes arvemateriale. Jo tidligere børn udsættes for skadelige uv-doser fra solen, jo længere tid har skaderne også til at udvikle sig til modermærkekræft senere i livet.
Solbeskyttelse af børn
Når børn leger udenfor mellem kl. 12-15, er det vigtigt med en solhat med bred skygge, der beskytter hoved, ører, nakke og ansigt og et lag tøj, der ikke hæmmer barnets leg. Smør også børnene godt ind i solcreme. En god tommelfingerregel er én børnehåndfuld solcreme til én børnekrop. Brug solcreme med minimum faktor 30.
Husk, at børn lærer ved at efterligne, så hvis vi voksne beskytter os mod solen, vil børnene også finde det naturligt at gøre det samme og få en solsikker barndom.
Du skal være ekstra opmærksom på solen, når du rejser sydpå
Når uv-indekset er 3 eller mere bør man beskytte sig mod solen. I Danmark bliver uv-indekset højest omkring 7. På de typiske feriedestinationer ved middelhavet ligger uv-indekset på omkring 9-12 om sommeren. Derfor skal man være opmærksom på, at man under varmere himmelstrøg kan være kortere tid i solen, før man bliver solskoldet. Derfor er solbeskyttelse er nødvendig i et længere tidsrum end i Danmark.
Man er særligt udsat for solskoldninger på ferie, fordi man typisk er uden for en større del af dagen i den stærke uv-stråling og med mindre tøj på. Samtidig opholder man sig ofte også ved poolen eller stranden, hvor både vand og sand reflekterer solens uv-stråler.
Brug minimum faktor 30, når du rejser sydpå
Pak kufferten med svanemærket solcreme med mindst faktor 30. Så er du sikker på, at solcremen er skånsom for både dig og miljøet. Et godt tip er at smøre dig ind to gange, inden du går ud i solen.
Hvis du bliver solskoldet
Skaden er sket på huden, hvis du har været for længe i solen og er blevet forbrændt.
Her får du nogle gode råd, du kan følge for at lindre de gener, der hører med en solskoldning:
- Hold dig væk fra solen indtil rødme, ømhed og afskallet hud er væk
- Drik rigelige mængder vand
- Brug lunkent vand i en halv til hel time til at lindre det solskoldede område. Vær forsigtig med børn, som kan blive meget afkølede
- Smør jævnligt med fugtighedscreme
- Er du blevet så forbrændt, at huden er helt mørkerød, bør du overveje at søge læge
- Overvej at søge læge, hvis du eller dit barn er blevet svært forbrændt af solen
- Bliver du solskoldet er det vigtigt, at du holder øje med forandringer i din hud på hele kroppen i lang tid efter en forbrænding
Bliv klog af skade og sørg fremover for altid at følge solrådene: Skygge, solhat og solcreme.
Uv-indekset
Uv-indekset er et mål for intensiteten af uv-stråling. Når uv-indekset er 3 eller derover, er solbeskyttelse nødvendig. I Danmark kommer uv-indekset aldrig over 7, men tættere på ækvator kan det komme helt op omkring 15. Med appen ’UV-INDEKS’ kan du tjekke den aktuelle uv-prognose på over en million lokationer i hele verden. Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen står bag appen, der kan hentes gratis i App Store og Google Play.
Download appen her
Får du nok D-vitamin trods solbeskyttelse?
D-vitamin er vigtigt for kroppen. Kroppen bruger D-vitamin til at optage kalk og styrke kroppens knogler hele livet igennem. Det er solens uv-stråling, som får huden til at danne D-vitamin. Selvom du solbeskytter dig og har gode solvaner, skal du ikke være bekymret for, om du får nok D-vitamin.
Sådan får du nok D-vitamin