Solbeskyttelse på rejsen
Det er dejligt at være på ferie sydpå i solrige lande. Men selv om man er på ferie, skal man huske de gode vaner og nyde solen med omtanke.
Du skal være ekstra opmærksom på solen, når du rejser sydpå
Når uv-indekset er 3 eller mere bør man beskytte sig mod solen. I Danmark bliver uv-indekset højest omkring 7. På de typiske feriedestinationer ved middelhavet ligger uv-indekset på omkring 9-12 om sommeren. Derfor skal man være opmærksom på, at man under varmere himmelstrøg kan være kortere tid i solen, før man bliver solskoldet. Derfor er solbeskyttelse er nødvendig i et længere tidsrum end i Danmark.
Man er særligt udsat for solskoldninger på ferie, fordi man typisk er uden for en større del af dagen i den stærke uv-stråling og med mindre tøj på. Samtidig opholder man sig ofte også ved poolen eller stranden, hvor både vand og sand reflekterer solens uv-stråler.
Pas godt på de små i solen
Det er ekstra vigtigt at passe godt på børn og unge i solen, fordi celledelingen i overhudens pigmentceller er størst tidligt i livet, når hudens overflade vokser. Uv-stråling har derfor lettere ved at påvirke cellernes arvemateriale. Jo tidligere børn udsættes for skadelige uv-doser fra solen, jo længere tid har skaderne også til at udvikle sig til modermærkekræft senere i livet.
Alle bør undgå for meget sol
Selvom børn og unges hud er særligt følsom over for solen, betyder det ikke, at voksne ikke skal omgås solen med omtanke og undgå solskoldninger. Uv-stråling fra den naturlige sol og solarier er skyld i 90 pct. af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft, og jo mere uv-stråling, man udsættes for gennem hele livet, jo større er ens risiko.
Kan du få 5 ud af 5 rigtige? Test dig selv om solrådene sydpå
Taskerne er pakket og du er klar til afrejse, men har du husket solrådene??
De tre solråd
Hvert minut tæller
Når uv-indekset er på 3 eller derover, bør man beskytte sig mod solen. Det gælder både i Danmark og i udlandet. Uv-indekset er et udtryk for intensiteten af solens ultraviolette stråling, og det er ikke kun temperaturen, som er afgørende for, om solen brænder. Man kan også blive solskoldet, selvom det er overskyet. På en god sommerdag i Danmark bliver uv-indekset højest 7, og på feriedestinationer i Sydeuropa kan det komme helt op til 12.
Samtidig er vores soladfærd ofte anderledes og mere risikobetonet, når vi er på solferie. Vi opholder os typisk meget udenfor med lidt tøj på – gerne ved vandet, hvad enten det er ved poolen eller stranden, hvor både vand og sand reflekterer uv-strålingen. Det betyder, at vi udsætter vores hud for rigtig meget uv-stråling på ferien, og derfor er det ekstra vigtigt at huske solrådene om skygge, solhat og solcreme.