Årsager til spiserørskræft
Der kan være flere årsager til kræft i spiserøret. De vigtigste er rygning, alkohol og fejlernæring (over- og undervægt).
Rygning og alkohol
Rygning øger risikoen for at udvikle kræft i spiserøret. Hvis du stopper med at ryge, falder risikoen. Jo længere tid du har været røgfri, jo mindre er risikoen for at udvikle spiserørskræft.
Uanset hvor længe du har røget og uanset, hvor gammel du er, så vil det gavne dit helbred at blive røgfri.
Alkohol øger desuden risikoen for den type af spiserørskræft, der hedder pladeepitelcellekarcinom. Risikoen stiger med stigende indtag af alkohol.
Alkohol kan øge risikoen for kræft på flere måder. I forhold til spiserøret skal en vigtig del af forklaringen sandsynligvis findes i, at alkoholen, herunder nedbrydningsproduktet acetaldehyd, kommer i direkte kontakt med slimhinden, og at alkohol kan virke som opløsningsmiddel for andre kræftfremkaldende stoffer, herunder tobaksrøg.
For den type spiserørskræft, der hedder adenokarcinom, som oftest findes i den nedre del af spiserøret, er der ikke fundet nogen sammenhæng med alkoholindtag. Læs mere om rygning og alkohol som årsag til kræft:
Overvejer du at stoppe med at ryge?
Dårlig ernæringstilstand og undervægt
Forkert ernæring ser ud til at medvirke til den geografiske forskel i forekomsten af spiserørskræft. Dårlig ernæringstilstand, som ses i form af undervægt, øger risikoen for spiserørskræft. Det gælder både for pladeepitelcellekarcinomer og adenokarcinomer, som er de to forskellige former for spiserørskræft.
Svær overvægt
Svært overvægtige personer, især personer med stort maveomfang, har en øget risiko for at udvikle spiserørskræft. Det drejer sig om en særlig type af spiserørskræft, der kaldes adenokarcinom, som typisk sidder i den nederste del af spiserøret ved overgangen til mavesækken.
Svært overvægtige mennesker har op til dobbelt så stor risiko for at udvikle adenokarcinomer sammenlignet med personer med normal BMI. Læs mere om overvægt og kræft:
Ioniserende stråling
Ioniserende stråling er den stråling, man får ved strålebehandling og ved røntgenundersøgelser. Gammastråling er en form for ioniserende stråling, der udover til kræftbehandling også anvendes i industrien til at sikre, at svejsesømme er tætte og til måling af pladetykkelser.
Risikoen for at få kræft af ioniserende stråling er meget lille. Læs mere om ioniserende stråling og kræft:
Kemikalier og erhverv øger muligvis risikoen
Der er mistanke om, at man har øget risiko for at få kræft i spiserøret, hvis man arbejder i gummiindustrien eller med kemisk rensning af tøj, hvor tetraklorethylen bruges. Læs mere om arbejdsrelateret kræft:
Barretts esophagus øger risikoen for kræft i spiserøret i form af adenocarcinom
Barretts esophagus er en tilstand, hvor tilbageløb af mavesyre fra mavesækken (reflux) fører til celleforandringer i den nedre del af spiserørets slimhinde (pladeepitel), som er ved overgangen til mavesækken. Forandringerne kan strække sig langt opad i spiserøret.
I nogle tilfælde kan celleforandringer udvikle sig og kan derfor være forbundet med en øget risiko for at udvikle spiserørskræft. Det gælder særligt ved langvarig reflux og ved svære symptomer.
I de tilfælde, hvor lægen vurderer, at der er en øget risiko for, at celleforandringerne vil udvikle sig til kræft, bliver man kontrolleret med kikkertundersøgelse regelmæssigt.
Lægen kan også prøve at fjerne forandringerne med lokal varmebehandling i forbindelse med kikkertundersøgelse. I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt med en operation for at fjerne forandringerne.
Akalasi øger i sjældne tilfælde risikoen
Akalasi i spiserøret er en sjælden lidelse, hvor synkeprocessen og lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk ikke fungerer normalt. Det betyder, at føden ophobes i spiserøret. Det kan i meget sjældne tilfælde føre til, at man udvikler spiserørskræft.
Skoldhed mad og drikke øger muligvis risikoen
Indtagelse af meget varm mad og drikke lader til at øge risikoen for at udvikle spiserørskræft. Dette er mest et problem i f.eks. Asien og andre steder, hvor der er tradition for at indtage drikkevarer skoldhede.
Frugt og grønt ser ud til at beskytte, mens forarbejdet kød muligvis øger risikoen
Et høj indtag af grøntsager i kosten nedsætter måske risikoen for at udvikle den særlige form for spiserørskræft - adenokarcinom. Mens et højt indtag af både frugt og grønt måske kan nedsætte risikoen for at udvikle den anden form for spiserørskræft, som er pladeepitelcellekarcinom.
Samtidig ser det ud til, at et højt indtag af forarbejdet kød muligvis øger risikoen for at udvikle pladeepitelcellekarcinomer. De specifikke mekanismer kendes endnu ikke.
Fysisk aktivitet kan muligvis beskytte
I stort set alle studier, der har undersøgt sammenhængen mellem fysisk aktivitet og spiserørskræft, tyder det på, at øget fysisk aktivitet kan nedsætte risikoen for spiserørskræft. Mængden af forskning og dermed vores viden er dog stadig ret begrænset. Læs mere:
For lidt fysisk aktivitet som årsag til kræft
Her får du anbefalinger, retningslinjer og råd til at komme i gang med motion: