Hvad er spiserørskræft?
Spiserørskræft er en kræftsygdom, der opstår i spiserøret. Det første symptom på kræft i spiserøret er som regel besvær med at synke – først fast føde, senere også blød kost og flydende føde.
Om spiserøret
Spiserørets funktion er at føre maden fra svælget til mavesækken. Spiserøret er cirka 25 cm langt og det løber fra bunden af svælget ned til mavesækken.
Det er bygget op af flere lag muskler, som gør det elastisk nok til at kunne trække sig sammen, så man kan synke maden. Indersiden af spiserøret er dækket af en slimhinde og det er oftest her, at kræften vil opstå.
Tegn på spiserørskræft
Der findes to undertyper af spiserørskræft. Den ene undertype er kræft i den øvre del af spiserøret, hvor den anden undertype er placeret i den nederste del af spiserøret.
Det første symptom der opstår ved spiserørskræft er synkebesvær, ved både fast- og flydende føde. Andre tegn kan være en fornemmelse af, at noget sidder fast i halsen, eller en brændende fornemmelse ned langs maven.
Hvorfor opstår spiserørskræft?
Der kan være forskellige årsager til hvorfor spiserørskræft opstår, men de typiske faktorer er rygning og over- og undervægt. Alkohol øger risikoen for at få spiserørskræft i den øvre del af spiserøret.
Der er ikke noget der tyder på, at alkohol øger risikoen for at udvikle kræft i den nedre del af spiserøret, men det gør derimod overvægt, især for personer med et stort maveomfang.
Sygdommen i tal
I Danmark var der gennemsnitligt 147 kvinder og 412 mænd der årligt fik konstateret spiserørskræft i perioden mellem 2017-2021.
Ved udgangen af 2021 var der 1.019 mænd og 373 kvinder der levede med spiserørskræft. Det vil sige, at det enten var personer der var i behandling, gik til opfølgning eller blev betragtet om raske.
Behandling
Behandling ved spiserørskræft vil så vidt muligt, være operation. Operation er en mulighed, alt efter, hvor kræften sidder i spiserøret.
For at være sikker på at få fjernet alt det syge væv, vil man ved en operation fjerne den syge del af spiserøret og en lille del af det normale spiserør og den øverste del af mavesækken.
Kemoterapi og strålebehandling kan også være behandlingsmuligheder, men det kommer an på kræftens størrelse og hvor i spiserøret den sidder.
Hvad sker der efter behandling?
Efter behandlingen er afsluttet bliver man tilbudt at gå til opfølgning. Opfølgningsbesøgene for spiserørskræft tilpasses efter den enkeltes behov, og foregår nødvendigvis ikke på det hospital, som man er blevet behandlet på.
For at lægen kan holde øje med eventuelt tilbagefald, bliver man tilbudt opfølgning. Her kan man også få hjælp til gener eller senfølger. Det er ved besøgene også en god idé at tale om de bekymringer og spørgsmål man kan have.
Generelt om kræft
Kræft er en sygdom i kroppens celler. Kræft kan opstå, hvis cellerne et sted i kroppen begynder at vokse ukontrolleret og uden formål.
Mere om kræft