Strålebehandling
Af alle patienter med kræft i spytkirtlerne bliver mere end 90 pct. opereret, og heraf bliver ca. 40 pct. udelukkende opereret. Ca. 50 pct. får også supplerende strålebehandling. Omkring 1 pct. får kun strålebehandling.
Efter operationen bliver du i nogle tilfælde tilbudt supplerende strålebehandling for at forebygge, at kræftsygdommen vender tilbage i munden eller i lymfekirtlerne på halsen. Om du bliver tilbudt strålebehandling, afhænger af kræfttypen, stadie og af om kræften er blevet fjernet helt ved operationen.
Tidsinterval imellem tandbehandling og start af strålebehandling
For at undgå eller reducere risikoen for beskadigelse af kæben (osteoradionekrose) i forbindelse med strålebehandling, er det vigtigt, at der er et tidsinterval imellem tandbehandling og start af strålebehandling på mindst 14 dage.
Ved mere fremskreden kræft i spytkirtlerne kan strålebehandling bremse kræften
Hvis operation ikke er mulig, kan du få strålebehandling. Denne behandling kan mindske størrelsen af kræftknuden og hjælpe med at kontrollere symptomerne, men kan ikke altid fjerne kræften.
Elektrokemoterapi som lindrende behandling
I udvalgte tilfælde, hvor man ikke kan få yderligere operation eller strålebehandling, kan elektrokemoterapi være en mulighed ved et lokaliseret tilbagefald. Det er en lindrende behandling med en kombination af kemoterapi (bleomycin) og strøm. Behandlingen gives kun på Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi på Rigshospitalet.
Hjælp til bivirkninger
Bivirkninger og senfølger ved strålebehandling
Få viden om, hvilke akutte bivirkninger og senfølger man kan få af strålebehandling i hoved-halsområdet, og hvordan man kan lindre dem.
Læs om bivirkninger og senfølger