Hvad er uskiftet bo?
Uskiftet bo betyder, at man ikke udbetaler arv til børnene, når den første ægtefælle dør. Børnene får deres arv, når den sidste af ægtefællerne dør, gifter sig igen eller selv vælger at skifte.
Hvad er uskiftet bo?
Når en gift person dør, kan enken/enkemanden under visse betingelser undlade, at den afdødes børn får arv, og i stedet beholde rådigheden over hele den afdødes formue. Når afdødes dødsbo på denne måde ikke bliver ’skiftet’ (dvs. fordelt), kaldes det et ’uskiftet bo’.
Hvis ægtefællen overtager hele boet, fordi der ikke er andre arvinger, er der ikke tale om uskiftet bo rent juridisk, men derimod tale om, at boet er skiftet med ægtefællen som enearving. Hvis ægtefællen overtager hele boet, fordi formuen er under et bestemt beløb (710.000 kr. i 2014), er der heller ikke tale om et uskiftet bo. Samlevende, der ikke er gift, kan ikke sidde i uskiftet bo.
Hvornår har man krav på at sidde i uskiftet bo?
Den efterlevende ægtefælle har krav på at sidde i uskiftet bo, hvis I har delingsformue* i jeres ægteskab (eller skilsmissesæreje) og har fællesbørn.
*Delingsformue kaldes også for formuefællesskab (tidligere fælleseje).
Hvis du har særbørn, kan din efterlevende ægtefælle også sidde i uskiftet bo med dem, men kun hvis de giver tilladelse til det. Hvis de ikke vil give tilladelse, skal man skifte med dem. Hvis særbørnene er umyndige, skal deres værge og skifteretten også give tilladelse.
En efterlevende ægtefælle, der sidder i uskiftet bo, må som udgangspunkt handle, som han eller hun vil. Det vil sige, at man ikke skal spørge børnene, hver gang man vil foretage sig noget, som har økonomisk betydning.
Arveloven sætter dog grænser for, hvad man må. Hvis man misbruger pengene eller giver uforholdsmæssigt store gaver væk, kan børnene kræve, at boet skiftes. Der skal dog være tale om egentligt misbrug eller meget store gaver.
Få svar på spørgsmål om arv og testamente
Her kan du få svar på hyppige spørgsmål om arv og testamente. Og har du brug for yderligere rådgivning er du altid velkommen til at kontakte vores arverådgivere på tlf. 35 25 77 70 eller mail: arv@cancer.dk
Se flere spørgsmål og svarHvis du opretter et testamente, kan du i stor udstrækning selv bestemme, hvordan arven skal fordeles. Hvis du ikke opretter et testamente, fordeles arven efter arvelovens regler.
Hvis du ikke er gift og ikke har børn, bestemmer du over hele din formue.
Hvis du er gift, eller har børn skal du være opmærksom på tvangsarv og tvangsarvinger, hvor din ægtefælle, børn eller børns efterkommere har krav på at arve en del af din formue. Du bestemmer selv over resten.
Læs mere om fordeling af arven ifht. tvangsarv og tvangsarvinger
Du kan i dit testamente også råde over enkelte genstande. Det kan f.eks. være smykker, et ur, et møbel eller andet. Du kan tage beslutninger om den arv, du giver videre, f.eks. ved at bestemme, at dine arvingers arv skal være særeje. Der er mange muligheder, og hvis du har særlige ønsker, er det en god ide at tale med en advokat om det.
Tvangsarv er den del af din formue, som dine arvinger har krav på at arve, og som du ikke kan give til andre ved et testamente. Tvangsarven udgør 25 pct. af din formue.
Er du gift eller har børn, kan du altså frit disponere over 75 pct.af din formue i et testamente.
Er du hverken gift eller har børn, kan du frit disponere over hele din formue i et testamente.
Dine tvangsarvinger er, efter arveloven, din ægtefælle, dine børn og dine børns efterkommere (dvs. børnebørn, oldebørn osv.).
Hvis du efterlader dig arv, vil det i de fleste tilfælde medføre, at der skal betales en boafgift, tidligere kaldet arveafgift, til staten. Afgiftens størrelse afhænger af boets størrelse, samt hvilken relation du og den enkelte arving har.
Som velgørende organisation, er vi fritaget for at betale boafgift af arven. Derfor går hele beløbet til kræftsagen, hvis du vælger at betænke Kræftens Bekæmpelse i dit testamente.
Se mere om, hvem der skal betale boafgift og afgiftens størrelse
Ønsker du at skrive Kræftens Bekæmpelse ind i dit testamente, kan du vælge at støtte med et bestemt beløb, en procentdel af din formue eller hele din formue. Uanset beløbets størrelse, er din arv med til at gøre en stor forskel.
Du er velkommen til at ringe til vores arverådgivere for at høre nærmere. De kan også hjælpe dig med at finde en advokat i dit nærområde.
Vælger du at testamentere til Kræftens Bekæmpelse, kan du få et tilskud på op til 5.000 kr. til advokatregningen.
De fleste testamenter koster mellem 4.000 - 8.000 kr. Vælger du at skrive Kræftens Bekæmpelse ind i dit testamente, så giver vi et tilskud på op til 5.000 kr. til advokatregningen.
Se mere om pris på testamente og om forberedelse til mødet med advokaten
Vil du vide mere om arv og testamente?
Så kan du få arveguiden, og blive klogere på arvereglerne, hvordan du opretter et testamente, og hvad du skal være særligt opmærksom på. Du kan også læse om arveloven og se eksempler på, hvordan arven fordeles MED og UDEN testamente.
Få arveguiden nu