Årsager til strubekræft
Rygning og alkohol er væsentlige årsager til strubekræft. Også stærke uorganiske syrer, asbest og arbejde i gummiindustrien kan øge risikoen for at udvikle strubekræft.
Rygning øger risikoen
Rygning øger risikoen for at udvikle strubekræft. Det gælder også, hvis man ryger cigar eller pibe.
Strubekræft er meget sjælden hos folk, der aldrig har røget. Jo længere tid man har røget, og jo flere cigaretter man har røget, jo større er risikoen.
Læs mere om rygning og kræft:
Bliv røgfri
Det er aldrig for sent at stoppe med at ryge. Der findes mange måder at få hjælp på, hvis man vil holde op med at ryge:
Alkohol øger risikoen
Alkohol øger risikoen for at udvikle strubekræft, og risikoen er større, jo mere alkohol man drikker.
Alkohol forstærker også den skadelige virkning af tobaksrygning, så risikoen er yderligere forhøjet, hvis man både ryger og drikker.
Læs mere om alkohol og kræft:
Stærke uorganiske syrer kan øge risikoen for strubekræft
Hvis man i sit arbejde er blevet udsat for dampe fra stærke uorganiske syrer, herunder svovlsyre, er der en øget risiko for, at man kan udvikle strubekræft.
Arbejde i gummiindustrien kan sandsynligvis øge risikoen for at udvikle strubekræft. Læs mere om arbejdsrelateret kræft:
Asbestfibre kan forårsage strubekræft
Verdens asbestproduktion toppede i 1980. Det tager i gennemsnit 40 år, fra man første gang bliver udsat for asbest, til diagnosen kræft stilles.
Det er årsagen til, at kræft, der skyldes asbest, stadig bliver konstateret hos et stigende antal mennesker i Danmark, selvom asbest blev forbudt for mere end 30 år siden.
I Danmark kan man stadig blive udsat for asbest gennem nedbrydning af asbestholdige produkter. Det kan f.eks. være fra bremsebelægninger, asbestholdige isoleringsmaterialer og tagplader eller ved asbestfibre på asbestarbejderes tøj.
HPV-infektion kan muligvis øge risikoen for strubekræft
Human papillomavirus (HPV) er en seksuelt overført sygdom, der ikke giver symptomer. HPV er også årsagen til livmoderhalskræft.
Ved dybe kys eller oralsex kan HPV overføres til munden og svælget.
HPV kan muligvis øge risikoen for at få strubekræft, men denne sammenhæng er dog stadig meget tvivlsom, da nogle undersøgelser har fundet en sammenhæng, mens andre ikke har.
Strubekræft giver øget risiko for anden kræft i hoved-halsområdet
Hvis man har haft strubekræft, har man øget risiko for at udvikle kræft et andet sted i hoved-halsområdet.