Diagnose og stadieinddeling af strubekræft
Diagnosen strubekræft kan først stilles, hvis en vævsprøve har vist, at der er kræftceller til stede. Strubekræft inddeles i stadier alt efter, hvor udbredt sygdommen er. Stadieinddelingen er vigtig for, at du kan få tilbudt den bedst mulige behandling.
Strubekræft kan opstå forskellige steder i struben.
- Cirka 65 pct. af tilfældene på selve stemmebåndene (glottis cancer)
- Cirka 30 pct. af tilfældene over stemmebåndene (supra-glottisk larynxcancer)
- Cirka 5 pct. af tilfældene under stemmebåndene (sub-glottisk larynxcancer)
Strubekræftens placering har betydning
Strubekræftens placering har betydning for, hvor stor risikoen er for, at sygdommen har spredt sig.
Kræft på stemmebåndene (glottis cancer)
Kræft på stemmebåndene kaldes for glottis cancer. 'Glottis' betyder fløjtemundstykke og henviser til rummet mellem stemmebåndene.
Hvis kræften sidder på stemmebåndene, er risikoen for, at den har spredt sig til lymfeknuderne mindre, end hvis den sidder over eller under stemmebåndene.
Det skyldes blandt andet, at der næsten ingen lymfekar er omkring stemmebåndene. Derudover bliver man hæs og vil derfor som regel søge læge hurtigere.
Kræft over eller under stemmebåndene
Kræft, der sidder over stemmebåndene, kaldes supra-glottisk larynxcancer, mens kræft, der sidder under stemmebåndene kaldes sub-glottisk larynxcancer.
Det er kun i sjældne tilfælde (ca. 5 pct.), at man har strubekræft under stemmebåndene.
Der er ikke altid symptomer ved kræft, der sidder over eller under stemmebåndene, og derfor opdages sygdommen oftest senere end ved kræft på stemmebåndene, hvor man bliver hæs.
Stadieinddeling af strubekræft
Strubekræft inddeles i fire stadier. Lægen bruger stadieinddelingen til at vurdere hvilken behandling, der vil have den bedste effekt. Systemet til stadieinddelingen beskriver, hvor udbredt kræften er:
- Stadium T1:
Kræften sidder på stemmebåndene. I dette stadium findes sygdommen på det ene eller begge stemmebånd, og stemmebåndene kan bevæge sig frit. - Stadium T2:
Kræften er enten vokset ind i stemmebåndenes muskler, så de ikke kan bevæge sig, eller den har bredt sig til området over eller under struben. - Stadium T3:
Kræften er enten vokset ind i stemmebåndenes muskler, så de ikke kan bevæge sig, eller har bredt sig til området over eller under struben. Det, der afgør, om knuden bliver betegnet som T2 eller T3, er, hvor meget stemmebåndenes muskler kan bevæge sig. - Stadium T4:
Kræften har spredt sig til brusken i struben eller til væv uden for struben.
Reaktioner på en kræftdiagnose
For de fleste kommer en kræftdiagnose som et chok – også selvom man måske i et stykke tid har kæmpet med mistanken om noget alvorligt. Det tager tid at forholde sig til det. Både for én selv og for ens pårørende.
Efter at have fået stillet diagnosen er der mange, der føler sig uafklarede og kontroltab. Det kan skabe utryghed samtidig med, at der er mange nye ting, man skal forholde sig til: behandlingen, tilrettelæggelsen af hverdagen, indlæggelserne, ens økonomi og også muligheder for at få hjælp, både fra det offentlige og fra ens netværk. Læs mere:
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i arrangementer, kurser samt fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Find en rådgivning nær digSkriv med andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk