Behandling af testikelkræft med spredning
Hvis testikelkræften har spredt sig til lymfeknuder, lunger eller andre dele af kroppen, får man kemoterapi, efter at testiklen er fjernet. Ved testikelkræft af typen seminom med spredning til de små lymfeknuder på bagerste bugvæg, kan man vælge at få behandling med stråleterapi.
Kemoterapi ved testikelkræft med spredning
Behandlingen med kemoterapi er yderst effektiv.
Man får som regel kemoterapien som en fem-dages kur med tre ugers mellemrum - i alt tre eller fire gange.
Hvis man tilhører den såkaldte 'gode prognostiske gruppe', kan man normalt nøjes med tre behandlingsserier som standard, ellers får man normalt fire behandlingsserier.
Alle patienter kan få tilbud om at deltage i kliniske undersøgelser, som har til formål at forbedre behandlingen endnu mere.
Behandlingen består af en kombination af tre stoffer: cisplatin, etoposid og bleomycin. Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:
Restvæv efter behandling med kemoterapi fjernes eventuelt ved operation
I en del tilfælde vil der efter behandling med kemoterapi være lidt restvæv tilbage fra knuden f.eks. på den bageste bugvæg.
Restvævet er som regel godartet og fjernes, hvis det er teknisk muligt ved en operation.
Hvad er kemoterapi?
Bivirkninger ved behandlingen med kemoterapi
Bivirkningerne varierer meget fra person til person, og ikke alle får lige mange bivirkninger.
Bivirkninger på kort sigt
På kort sigt kan man miste håret, få kvalme, blive træt og have øget risiko for infektion og blødninger, når man har fået kemoterapi.
Disse bivirkninger kan dog i mange tilfælde holdes nede på et acceptabelt niveau ved pleje, god væskebehandling og brug af kvalmestillende medicin.
Bivirkninger på langt sigt
På længere sigt kan kemoterapien skade nyrer og lunger og påvirke hørelsen. Det skyldes, at kemoterapien indeholder platinholdige stoffer, som kan skade nyrens funktion og give en del patienter nedsat hørelse - specielt for høje toner.
I sjældne tilfælde kan lungerne tage skade af behandlingen, og derfor er det vigtigt, at man ikke ryger. Både nyre- og lungefunktion vil blive bedre hos mange efter endt behandling. Hvis man får påvirkning af hørelsen, vil denne skade normal være permanent.
Nogle får bivirkninger, fordi kemoterapien har påvirket nervesystemet. Det drejer sig om prikken og ændret følelse i hænder og fødder. Disse bivirkninger kan være til stede gennem længere tid, men hos mange bliver de mindre med tiden.
Nogle får også forhøjet blodtryk som følge af behandlingen, og derfor skal blodtrykket kontrolleres løbende. På længere sigt er risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og ny kræftsygdom let øget. Rygning kan medvirke til at øge denne risiko og du anbefales derfor at stoppe med at ryge.
En dansk undersøgelse har vist, at man kan have et øget stressniveau efter behandling for testikelkræft i forhold til baggrundsbefolkningen, også selv mange år efter behandling.
Landsdækkende undersøgelse af senfølger
For at få en nøjagtig beskrivelse af senbivirkningernes omfang og se på muligheder for forebyggelse, bliver der løbende foretaget landsdækkende undersøgelser med spørgeskema og blodprøve-/spytprøvetagning hos patienter behandlet for testikelkræft.
Strålebehandling
Strålebehandling er behandling med ioniserende stråling – som regel i form af røntgenstråler eller protonbestråling. Strålerne påvirker kræftcellerne, så de enten dør eller holder op med at dele sig.
Strålebehandling kan give bivirkninger, men som regel kun i det område, hvor strålerne rammer.
Man kan få strålebehandling, hvis man har testikelkræft af typen seminom, som har spredt sig til en mindre lymfeknude på bagerste bugvæg.
Bivirkninger ved strålebehandling af underlivet
Strålebehandling af lymfekirtler bagerst i bughulen ved seminomer kan give rumlen i maven, kvalme og diarré. Blæren kan også blive påvirket, så man skal tisse oftere, og det kan være ubehageligt, når man lader vandet (irriteret blære). Det kan hjælpe at drikke rigeligt med væske - undgå koffein og kulsyre. Lægen kan eventuelt udskrive medicin, hvis problemet er udtalt.
Strålebehandlingen kan medføre en nedsat evne til at få rejsning og gener fra endetarmen. Der findes medicin, der kan hjælpe på begge problemer, det er derfor vigtigt, at du nævner disse gener for den læge, som behandler dig.
Ved strålebehandling af testiklerne kan mænd opleve at få hormonelle senfølger, som minder om dem, kvinder oplever i overgangsalderen:
Strålebehandling kan desuden medføre sterilitet. Læs mere:
Strålebehandling
Ved strålebehandling anvender man ioniserende stråling til at skade og dræbe kræftceller.
Mere om strålebehandling