Hvad er testikelkræft?
Testikelkræft er en kræftsygdom, der opstår i testiklerne. Testikelkræft hedder også 'cancer testis'. Sygdommen opstår hyppigst hos yngre mænd på 25-35 år. Behandlingen er meget effektiv, og testikelkræft er en af de kræftformer, der har den bedste overlevelse.
Om testiklerne
Testiklerne ligger i pungen. De danner sædceller og det mandlige kønshormon kaldet testosteron. Langs testiklernes bagkant ligger bitestiklerne, som opbevarer sædcellerne.
Tegn på testikelkræft
De mest almindelige symptomer på testikelkræft er, at testiklen er hævet og eventuel øm .
En kræftknude vil som regel ikke gøre ondt. Men nogle mænd kan få ondt i den nederste del af maven, eller i den hævede testikel. Nogle oplever en følelse af tyngde i pungen
I nogle tilfælde kan man begynde at udvikle bryster, og ens brystvorter kan blive ømme. Cirka 10 pct. får først symptomer når kræften har spredt sig. Symptomerne kan være vejrtrækningsbesvær eller rygproblemer.
Hvorfor får nogle mænd testikelkræft?
Alle tilfælde af testikelkræft starter sandsynligvis som et forstadie til kræft, der så senere udvikler sig til egentlig kræft.
Forskerne mener, at forstadiet allerede opstår, mens man ligger i sin mors mave, fordi hun bliver påvirket af noget udefra. Det kan f.eks. være hormonforstyrrende stoffer med enten østrogen eller stoffer, der påvirker det mandlige kønshormon negativt.
Man har også en større risiko for at udvikle testikelkræft, hvis testiklerne ikke falder ned i pungen eller gør det sent i livet. Har man en far eller bror med testikelkræft eller har man en HIV-infektion kan det også give en højere risiko for at udvikle testikelkræft.
Sygdommen i tal
Testikelkræft opstår hos ca. 300 danske mænd om året. I 2021 var der 9.621 mænd, der levede med testikelkræft. Det vil sige, at de enten var i behandling, gik til opfølgning eller blev betragtet som raske.
Testikelkræft er en af de kræftformer, der har den bedste overlevelse.
Behandling
Alle med testikelkræft får fjernet den syge testikel ved en operation. Testiklen fjernes i fuld bedøvelse ved et mindre snit i lysken.
Lægen tager samtidig en vævsprøve fra den anden testikel, hvis man er under 40 år. Den bliver undersøgt for sikre, at der ikke er tegn på forstadier til kræft.
Hvis sygdommen ikke har spredt sig udenfor testiklerne, bliver man kun opereret. Man vil dog altid blive fulgt i en årrække for at sikre, at der ikke kommer tilbagefald med spredning til andre steder i kroppen.
Hvis testikelkræften derimod har spredt sig til lymfeknuder, lunger eller andre dele af kroppen, får man kemoterapi eller strålebehandling efter operationen.
Hvad sker der efter behandlingen?
Når man er færdig med at få behandling, bliver man som regel tilbudt at komme til opfølgning på hospitalet. Her taler man med lægen om eventuelle symptomer, og man bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.
Det er vigtigt at være opmærksom på nye symptomer eller ændringer og fortælle lægen om dem. Opfølgningsbesøgene er også en god anledning til at tage spørgsmål og bekymringer op med lægen.
Efter behandlingen er færdig, er det forskelligt, hvordan man kan have det. Når man får fjernet den syge testikel, skal man vænne sig til, at ens krop ikke ser ud som før. Nogle kan få rejsningsproblemer eller miste lysten til sex, og det kan være en god idé at tale med sin læge om det.
Man vil kunne få en protese i pungen på et senere tidspunkt, hvis man ønsker det.
Generelt om kræft
Kræft er en sygdom i kroppens celler. Kræft kan opstå, hvis cellerne et sted i kroppen begynder at vokse ukontrolleret og uden formål.
Mere om kræft