Diagnose og stadieinddeling af tyktarmskræft
Diagnosen tyktarmskræft kan først med sikkerhed stilles på baggrund af en vævsprøve. Tyktarmskræft inddeles i stadier alt efter, hvor udbredt sygdommen er. Stadieinddelingen er vigtig for at kunne vælge den bedste behandling og for at kunne vurdere chancen for at blive kræftfri.
Om diagnose og stadieinddeling
For at kunne beskrive, hvor udbredt tyktarmskræften er, bruger lægen systemer, der inddeler sygdommen i stadier. Stadiet vil være afgørende for, hvilke behandlingsmuligheder lægerne kan anbefale og for chancen for at blive kræftfri.
Inden behandlingen går i gang, vil du få foretaget en række scanninger, som kan fortælle, hvilket stadie kræften er i. Lægen bruger stadiet til at vælge den primære behandling, du skal have. Oftest er den primære behandling operation, hvor et stykke tyktarm med kræftknude og lymfeknuder bliver fjernet.
Efter operationen bliver det fjernede stykke tyktarm undersøgt, og lægen kan på den baggrund vurdere, om der er brug for yderligere behandling, og om der er risiko for, at sygdommen kommer igen.
Om stadieinddeling af tyktarmskræft
Overordnet inddeles tyktarmskræft i fire stadier, betegnet ved romertal:
- Stadie l - Kræftvæv er kun påvist på tarmens inderside og vokser ikke gennem tarmens muskellag
- Stadie ll - Kræftvævet vokser gennem tarmens muskellag, men der er ikke påvist yderligere spredning
- Stadie lll - Kræften har spredt sig til tarmens lymfeknuder
- Stadie lV - Kræften har spredt sig til andre dele af kroppen, f.eks. lever eller lunger
Stadieinddeling baseret på TNM-systemet
Stadieinddelingen er baseret på en mere detaljeret kortlægning af kræftsygdommen efter det såkaldte TNM-system, som beskriver selve kræftknuden og dens eventuelle spredning til tarmens lymfeknuder og andre steder i kroppen:
- T beskriver, hvor dybt kræftknuden (tumor) er vokset i tarmvæggen
- N beskriver graden af spredning til lymfeknuder (nodes)
- M beskriver om der er spredning til andre dele af kroppen (metastaser)
Reaktioner når man har fået kræft
Det tager tid at forholde sig til en kræftsygdom – både for en selv og for ens pårørende. Mange føler sig meget uafklarede i tiden lige efter, de har fået stillet diagnosen, og der kan være mange ting, man skal tage stilling til. Du kan få hjælp her:
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Vi tilbyder også forskellige arrangementer, kurser samt fysiske og kreative aktiviteter, hvor du kan møde andre.
Find en rådgivning nær digMød andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk