Hvad er kræft i tyndtarmen?
Kræft i tyndtarmen er en sjælden sygdom, som oftest opstår i den første del af tarmen. Symptomerne kan blandt andet være mavesmerter og opkastninger. Dog er symptomerne ofte sparsomme i starten. Behandlingen afhænger af, hvilken type kræft der er tale om.
Om tyndtarmen
Tyndtarmen er en del af mave-tarm-kanalen, hvor den forbinder mavesækken med tyktarmen. Den er omkring seks meter lang og ligger tæt slynget sammen i midten af bughulen.
Tyndtarmen består af tre dele: Tolvfingertarmen, jejunum og ileum.
Den øverste del af tyndtarmen (tolvfingertarmen) modtager mavesækkens indhold. Efter det har passeret gennem tyndtarmen, vil det fortsætte ind i tyktarmen lige ved blindtarmen.
I tyndtarmen bliver størstedelen af føden optaget, og den endelige nedbrydning foregår.
Der er flere forskellige typer af kræft, som man kan have i tyndtarmen. Størstedelen er adenocarcinom (ca. 40 pct. af tilfældene) og neuroendokrin tumor (ca. 40 pct. af tilfældene).
Man kan også få lymfeknudekræft i tyndtarmen, bløddelssarkom, GastroIntestinal Stromal Tumor (GIST) eller spredning af anden kræft (metastase).
Tegn på tyndtarmskræft
Symptomer på kræft i tyndtarmen er ofte vage og sparsomme i starten.
Typisk kan man få symptomer som mavesmerter, hurtig mæthedsfornemmelse, nedsat appetit, vægttab, opkastninger og blodmangel.
Hvorfor opstår tyndtarmskræft?
Årsagen til tyndtarmskræft er oftest ukendt. Dog er risikoen for at udvikle tyndtarmskræft øget ved kroniske betændelsestilstande i tarmen.
Risikoen for at udvikle tyndtarmskræft kan også være øget ved visse arvelige sygdomme. Det gælder f.eks. Familiær Adenomatøs Polypose (FAP), Lynch syndrom, Peutz Jeghers syndrom og Juvenil polypose.
Sygdommen i tal
Der er i gennemsnit 113 kvinder og 135 mænd, der hvert år i perioden 2017-2021 fik konstateret tyndtarmskræft. Ved udgangen af 2021 var der 683 kvinder og 743 mænd, der levede med sygdommen. Det betyder, at de enten var i behandling, gik til kontrol eller blev betragtet som raske.
Behandling
Tyndtarmskræft kan behandles på forskellige måder. Det afhænger af, hvilken type kræft der er tale om, og hvor i tyndtarmen den sidder.
Ofte bliver man behandlet med operation, men man kan også blive behandlet med strålebehandling eller kemoterapi.
Hvis det er muligt, vil lægerne fjerne kræftknuden ved en operation. Her vil lægerne fjerne knuden og 1-2 cm rask væv omkring. Når kræften er fjernet, vil man få syet tarmen sammen igen. I sjældne tilfælde er det ikke muligt, at sy tarmen sammen, og man vil få anlagt en stomi.
Hvis operation ikke er muligt, kan man få kemoterapi til at lindre gener fra kræften.
Hvad sker der efter behandlingen?
Efter behandlingen er afsluttet, vil man blive tilbudt at møde til kontrol på hospitalet. Kontrolbesøgene foregår oftest på den afdeling, hvor man har fået behandling.
Man vil ved kontrollen blive undersøgt for, om der er opstået en ny kræftknude i tarmen, og om kræften har spredt sig til andre organer.
Kontrolbesøgene er en god anledning til at tale med lægen om ens spørgsmål, bekymringer og problemer.
Generelt om kræft
Kræft er en sygdom i kroppens celler. Kræft kan opstå, hvis cellerne et sted i kroppen begynder at vokse ukontrolleret og uden formål.
Mere om kræft