Hvad er ukendt primær tumor?
Ukendt primær tumor betyder, at en kræftsygdom har spredt sig, men at det ikke er muligt at fastslå, hvor i kroppen kræften oprindeligt er opstået. I disse tilfælde får man diagnosen 'ukendt primær tumor'.
Om ukendt primær tumor
Kræft der har spredt sig til andre dele af kroppen kaldes metastaser eller sekundære tumorer. En metastase består af de samme kræftceller som den oprindelige kræftsygdom.
De fleste kræftformer har en genprofil, som i flere tilfælde er mulige at spore i metastaser. Nogle gange er det ikke muligt at spore den oprindelige kræftforms genprofil. Man kalder det derfor ukendt primær tumor, når kræften har spredt sig, men uden at vide, hvilken kræftsygdom den oprindeligt stammer fra.
Tegn på ukendt primær tumor
Metastaser fra en ukendt primær tumor viser sig som regel i lever, lunger eller i lymfeknuder. Man kan ved levermetastaser få ondt opadtil i maven eller ved knoglemetastaser kan man få vedvarende smerter i knoglerne.
De mest almindelige symptomer er træthed, vægttab eller smerter. Symptomerne kan variere, alt efter hvor kræftsygdommen har spredt sig til.
Sygdommen i tal
Mellem 3-5 pct. af alle kræftpatienter får hvert år diagnosen ukendt primær tumor. Det svarer til mere end 1.000 kræftpatienter om året i Danmark.
Hos mellem 50-60 pct. Bliver den oprindelige kræftsygdommen fundet i undersøgelsesforløbet. I 40-50 pct. Af tilfældene finder man dog aldrig den oprindelige kræftsygdom.
Behandling
Hvis lægen ikke kan finde frem til hvor sygdommen er opstået, vil man tilbudt behandling som har en virkning på langt de fleste kræftsygdomme.
Hvis man f.eks. har et sygdomsbillede, som ligner en bestemt kræftsygdom, vil lægen tilbyde denne sygdoms behandling. Det kan f.eks. være kemoterapi eller i visse tilfælde kan man blive tilbudt operation.
Hos nogle patienter er det ikke muligt at finde ud af, hvor den oprindelige kræftknude er opstået. I stedet vil behandlingen ofte være kemoterapi med forskellige stoffer, som er effektive over for en række forskellige kræftformer.