Om ukendt primær tumor
Ukendt primær tumor betyder, at en kræftsygdom har spredt sig, men at det ikke er muligt at fastslå, hvor i kroppen kræften oprindeligt er opstået. I disse tilfælde får man diagnosen 'ukendt primær tumor'.
Mellem 3-5 pct. af alle kræftpatienter får hvert år diagnosen ukendt primær tumor. Det svarer til mere end 1.000 kræftpatienter om året i Danmark.
Hos mellem 50 og 60 pct. bliver den oprindelige kræftsygdom (primær tumor) fundet i undersøgelsesforløbet – oftest i lungerne eller bugspytkirtlen.
De fleste almindelige kræftformer har et unikt genetisk fingeraftryk – en genprofil – som i flere tilfælde også er mulig at spore i metastaser. Nyere forskning, hvor der anvendes genprofiler, peger på, at nogle af disse tumorer stammer fra galdegange, tyktarm og urinveje.
Primær tumor
En kræftknude får navn efter det væv eller organ, hvor den oprindelig er opstået. F.eks. er der ved en knude i brystet som regel tale om primær brystkræft, dvs. kræft opstået i brystet.
Sekundær tumor (metastase)
Kræft, der har spredt sig til andre dele af kroppen, kaldes metastaser eller sekundære tumorer. F.eks. kan man have sekundære tumorer (metastaser) fra brystkræft i lungerne. Der er så tale om lungemetastaser og ikke om primær lungekræft.
En metastase består af den samme slags kræftceller som den oprindelige primære kræftknude. F.eks. består en levermetastase, der stammer fra tarmkræft, af tarmkræftceller.
Ukendt primær tumor
Ukendt primær tumor vil sige en kræftsygdom, der har spredt sig, men at lægen ikke kan sige, hvilken kræftform sygdommen stammer fra. Det er alligevel muligt at få behandling, som kan bremse sygdommen i en kortere eller længere periode. Det betyder, at nogle må leve med kræften som en kronisk sygdom.
Afhængig af hvor kræften sidder, kan man få behandling med operation, kemoterapi og/eller strålebehandling.
Behandlingen kan være livsforlængende og give en bedre livskvalitet samt forhindre alvorlige komplikationer.