Materialer til unge pårørende og efterlevende
På denne side finder du vores håndbog til unge pårørende og efterlevende til en ung med kræft. Dyk ned i håndbogens temaer, personlige fortællinger og gode råd her på siden.
Håndbog til dig, der er ung pårørende til en ung med kræft
Ung Kræfts håndbog er til dig, hvis kæreste, ægtefælle, søskende eller nære ven har fået konstateret kræft. Bogen er også til dig, hvis kære er uhelbredeligt syg med kræft. Til sidst i bogen finder du også et kapitel til dig, der har mistet og er efterlevende.
Bogen bygger på erfaringer fra andre unge pårørende og efterlevende samt faglig viden fra rådgivere i Kræftens Bekæmpelse.
Du kan downloade bogen her:
Håndbog til unge pårørende
English version: A handbook for young relatives
Eller du kan bestille en fysisk version i vores webshop:
Kræftens Bekæmpelses webshop
10 tips til at snakke med en ung med kræft
Har din ven lige fået kræft? Er du i tvivl om, hvad du skal sige til din søskende eller kollega, der står i et kræftforløb? Vi har her samlet 10 tips til, hvordan du kan snakke med og møde en ung med kræft. Brug dem, som du har lyst.
- Spørg spørg spørg. Hellere en gang for meget end en gang for lidt. Du skal ikke være bange for at gøre den unge ked af det. Det er okay. Den unge kan godt selv sige fra.
- Snak om små og store ting fra din egen verden. Den unge vil stadig gerne vide, hvad der sker i dit liv og er stadig din kæreste, søskende eller ven.
- Sig et par søde ord. Det er dejligt at blive heppet på, når det hele er mega svært.
- Der kan godt snakkes om kræft og andre svære ting. Den unge bliver ikke mere ked af det ved at snakke om det, der er svært. Tværtimod er det dejligt at kunne dele tanker og følelser og føle sig hørt og rummet.
- Giv et kram. Nogle gange er ord overflødige.
- Overvej hvilke emner der bringes på banen. Hold igen med gode råd og mirakelkure. Del til gengæld de gode historier.
- Lyt når den unge er bange. Det er okay at være bekymret og ked af det. Det skal ikke fikses – bare vær der.
- Tag initiativ! Den unge vil stadig gerne inviteres med i biografen og til koncert, drikke en kop kaffe eller gå en tur.
- Prøv igen. Den unge har ikke så meget overskud, så hvis der siges nej, betyder det ikke, at du skal lade være med at spørge igen en anden dag.
- Vær (k)ærlig. Sig f.eks.: ”Jeg kan godt forstå, at du er bange/ked af det/frustreret. Det ville jeg også være.” Det er bedre end at pakke det ind i ”Det skal nok gå”.
Ung Kræft-mulepose
Når du køber 'Du er ikke alene'-muleposen, støtter du Ung Kræfts arbejde. Overskuddet fra salget går til vores arbejde for unge kræftpatienter og unge pårørende og efterlevende.
Køb Ung Kræfts mulepose