Hvad er urinrørskræft?
Urinrørskræft er en kræftsygdom, der opstår i urinrøret. Symptomerne er ofte uklare. Behandling af urinrørskræft er først og fremmest operation, men man kan også blive tilbudt behandling med kemoterapi eller stråler. Sygdommen er en sjælden kræftform, som kun 10-20 personer får hvert år.
Om urinrøret
Urinrøret er en del af urinvejene, der består af blæren, urinlederne, urinrøret og nyrerne. Urinrøret er placeret i bunden af blæren og forbinder blæren med urinvejsåbningen.
Urinrøret har til opgave at transportere ens tis fra blæren og ud af kroppen. For mænd står urinrøret også for transporteren af sæd ved udløsning.
Tegn på urinrørskræft
Symptomerne på kræft i urinrøret kommer ofte snigende og er uklare.
Man kan få symptomer som trang til at tisse oftere end normalt, besvær med at tisse og blod i ens tis. Dog kan blod i ens tis også være symptom på kræft andre steder end i urinrøret, f.eks. i blæren.
Andre symptomer på kræft i urinrøret kan være hævede lymfeknuder i lysken, smerter i underlivet (særligt i mellemkødet) eller en slap stråle, når man tisser.
Fælles for symptomerne er, at det ikke behøver være kræft, men at det lige så godt kan være symptomer på noget andet.
Hvorfor opstår urinrørskræft?
Årsagen til urinrørskræft er ukendt. Dog mener man, at kronisk irritation (inflammation) kan have en afgørende betydning for, at sygdommen opstår.
Man kan også have en øget risiko for at udvikle kræft i urinrøret, hvis man har en udposning i urinrøret.
Sygdommen i tal
Kræft i urinrøret er en meget sjælden kræftform. Omkring 10-20 personer får hvert år konstateret urinrørskræft i Danmark. Der er lidt flere kvinder end mænd, der får sygdommen.
Behandling
Behandling af kræft i urinrøret er først og fremmest operation, men man kan også blive tilbudt behandling med kemoterapi eller stråler. Valget afhænger af sygdommens stadie.
Hvis man har små kræftknuder i urinrøret, er operation første valg som behandling. Man bliver opereret gennem urinrøret, hvor lægen bruger strøm til at skære kræften væk.
Hvis man har en større kræftknude, vil den primære behandling oftest være strålebehandling i kombination med kemoterapi. Hvis der er rester tilbage efter strålebehandling og kemoterapi, kan operation komme på tale.
Hvis man efter behandlingens afslutning får tilbagefald, vil det være muligt at blive opereret igen og/eller få strålebehandling. Hvis kræften har spredt sig til andre steder i kroppen, kan man få behandling med kemoterapi.
Strålebehandling
Ved strålebehandling anvender man ioniserende stråling til at skade og dræbe kræftceller.
Mere om strålebehandling