Undersøgelse og diagnose af urinrørskræft
Lægen vil som regel lave forskellige urinmålinger og tage en vævsprøve, hvis der er mistanke om kræft i urinrøret. Man kan også få foretaget en MR-scanning og en kikkertundersøgelse af urinrøret og blæren.
Sygdommen opdages som regel sent på grund af de ukarakteristiske symptomer.
Undersøgelser hos urolog
Ved mistanke om en kræftknude i urinrøret, bliver du henvist til nærmere undersøgelse hos en urinvejskirurg (urolog).
Mænd får undersøgt prostata med en finger i endetarmen, mens kvinder får en gynækologisk undersøgelse. Du får også taget urin- og blodprøver, som bliver undersøgt på et laboratorium.
Du kan også få foretaget forskellige urinmålinger (flow- og resturinmåling), som evt. kan vise en kurve, der giver mistanke om en forsnævring (striktur) i urinrøret.
Kikkertundersøgelse (cystoskop) af urinrøret og blæren
Lægen undersøger også urinrøret og blæren med en fleksibel kikkert (cystoskop).
Kikkerten er en tynd og bøjelig slange med lys, som lægen fører gennem urinrøret til blæren.
Inden kikkertundersøgelsen bliver du lokalbedøvet i urinrøret. Selve undersøgelsen varer 3-5 minutter og kan være let ubehagelig, men giver normalt ikke smerter.
Gennem kikkerten kan lægen se det indre af urinrøret og blæren. Hvis lægen opdager knuder, tager han vævsprøver (biopsi) af dem. Læs mere:
Vævsprøve kan vise, om der er til kræft
Hvis der er et mistænkeligt område i urinrøret, vil lægen ofte taget en vævsprøve (biopsi) for at afgøre, om der er tale om et forstadie til kræft, eller om det er kræft.
Det fjernede væv bliver sendt til nærmere undersøgelse i mikroskop. I mikroskopet kan lægen se, om der er kræftceller tilstede, og hvilken type kræft, det drejer sig om. Det tager nogle dage, før man kan få svar på undersøgelsen.
Det kan være vanskeligt at stille diagnosen kræft i urinrøret, da vævsforandringerne kan være svære at se. Det tager nogle dage, før man får svar på prøven. Læs mere:
Vævsprøve
Du får en MR-scanning, hvis en vævsprøve viser, at der er kræftceller til stede, eller hvis der stadig er mistanke om kræft i urinrøret. Scanningen kan vise, hvor omfattende sygdommen er i området omkring urinrøret. Læs mere:
Undersøgelser for spredning
Hvis der er fundet kræft i urinrøret, får man en PET/CT-scanning for at undersøge, om sygdommen har spredt sig. Kræften kan være vokset ind i vævet omkring kræftknuden, have sat sig i lymfeknuder i nærheden af blæren eller have spredt sig til andre organer. Læs mere:
Man inddeler kræften i stadier
Lægerne inddeler urinrørskræft i forskellige stadier alt efter, hvor meget sygdommen er vokset og efter, om den eventuelt har spredt sig.
Læger bruger stadieinddelingen til at vurdere, hvilken behandling, der vil have den bedste effekt. Din læge finder derfor først ud af, hvilket stadie din sygdom er i, inden han planlægger din behandling. Så ved han, hvilken behandling der passer til dig. Læs mere om stadier:
Reaktioner på en kræftdiagnose
For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok – også selvom man måske længe har kæmpet med mistanken om noget alvorligt.
Det tager tid at forholde sig til en kræftsygdom – både for en selv og for ens pårørende.
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i kurser og fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Find en rådgivning nær digSkriv med andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk