Opfølgning efter vulvacancer
Når du har afsluttet din behandling af kræft i de ydre kønsorganer, bliver du som regel tilbudt at komme til opfølgning på hospitalet. Din læge på hospitalet vil i samarbejde med dig lave en personlig opfølgningsplan baseret på dine behov for hjælp og støtte.
I starten går man til regelmæssige opfølgningsmøder med nogle måneders mellemrum, senere med halve og hele års interval. Du skal regne med at skulle gå til opfølgning i mindst fem år efter behandling af vulvacancer.
Hvad sker der ved opfølgningsmøderne?
Ved opfølgningsmøderne taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.
Ved møderne får du foretaget en almindelig gynækologisk undersøgelse, hvor lægen er specielt opmærksom på forandringer eller sår i de ydre kønsorganer. Ved den mindste mistanke om tilbagefald, vil du få taget en vævsprøve (biopsi).
Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring.
Hvor foregår opfølgningsmøderne?
Hvis du er blevet opereret for kræft i de ydre kønsorganer, foregår opfølgningen på den gynækologiske afdeling, hvor du er blevet opereret. Man går til opfølgning med jævne mellemrum i fem år.
Har du fået strålebehandling og eventuelt kemoterapi, vil du blive kontrolleret på den afdeling, som stod for behandlingen. Her går man til opfølgning i mindst fem år, afhængigt af hvordan forløbet har været.
Vurdering af behandling
Ved opfølgningsmøderne har lægen også mulighed for at sikre sig, at behandlingsforløbet har været tilfredsstillende. Hvis du har fået en ny type behandling (forsøgsbehandling), er det også vigtigt for lægen at notere sig, om alt er gået som planlagt, eller om behandlingen kræver ændringer.
Spørgsmål til lægen
Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.
Her kan du få inspiration til, hvordan du kan forberede dig til mødet med lægen:
Behandling af gener eller senfølger
Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle opståede gener. Det kan f.eks. være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen, som lægen kan søge at behandle og lindre.
Ved besøgene kan du også få råd om kost, livsstil og hjælpemidler, hvis du har behov for det. Du kan også blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.
Hvis du har fået seksuelle problemer efter behandlingen, er det også vigtigt at gøre lægen opmærksom på det, så du kan få hjælp til det.
Bekymring for tilbagefald
Det er helt normalt at være bekymret for tilbagefald efter endt behandling, også selvom blodprøverne og andre undersøgelser ser fine ud.
Bekymringen kan påvirke din hverdag – måske får du svært ved at sove eller får problemer med at huske og koncentrere dig.
Det kan være en hjælp at tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp af Kræftens Bekæmpelse. Vi tilbyder gratis rådgivning, hvor du enten kan møde op i en af vores kræftrådgivninger eller ringe og tale med en rådgiver på Kræftlinjen. Læs mere:
Ved tilbagefald af vulvacancer
Kræft i de ydre kvindelige kønsorganer kan vende tilbage. For de fleste er det overvældende at få besked om, at kræften er kommet igen, men der flere muligheder for behandling.
Risikoen for, at kræften vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man tidligere har fået.
Hvis der kommer et tilbagefald af kræften i de ydre kønsorganer, viser det sig som oftest inden for de første par år efter behandlingen.
Symptomer på tilbagefald
Symptomer på et eventuelt tilbagefald vil ofte være et nyt sår eller en knude ved indgangen til skeden.
Man kan også få tilbagefald som spredning til lymfeknuderne i lysken, det vil ofte vise sig som en hævelse eller en knude i lysken. Knuden kan være øm, men man har som regel ikke egentlige smerter.
I sjældne tilfælde kan der ske spredning til lymfeknuder andre steder i kroppen eller til andre organer (knogler, lunger eller lever)
Undersøgelser ved mistanke om tilbagefald
Ved mistanke om tilbagefald får du foretaget en gynækologisk undersøgelse og taget en vævsprøve, hvis der er sår eller forandringer ved skede indgangen.
Du kan også få foretaget en ultralydsscanning, en CT-, PET/CT- eller MR-scanning. Det gælder især, hvis lægen har mistanke om tilbagefald andre steder end i de ydre kønsorganer
Behandling af tilbagefald
Hvis det er muligt, vil du ved tilbagefald få tilbudt en ny operation, hvor du får fjernet knuden.
En anden mulighed er strålebehandling, hvis du ikke tidligere har fået det. Det er ikke muligt at få strålebehandling to gange på det samme område.
Behandling af spredning til lever, lunger eller knogler
Det sker sjældent, at kræft i de ydre kvindelige kønsorganer spreder sig til helt andre steder i kroppen. Selv om det er sjældent, kan det dog ske, at kræften spreder sig til leveren, lungerne eller knoglerne. Hvis sygdommen har spredt sig, vil behandlingen ofte være kemoterapi. Her kan du læse mere om behandlingen.
Kræft, der har spredt sig til leveren:
Kræft, der har spredt sig til lungerne:
Kræft, der har spredt sig til knoglerne:
Hvis kræften ikke forsvinder
Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.
Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i kurser og fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Find en rådgivning nær digSkriv med andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk