Livet med akut leukæmi
Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for akut leukæmi, og efter behandlingen er færdig. Her kan du læse om bl.a. kost, arbejde og reaktioner - og finde idéer til, hvad du selv kan gøre for at håndtere bivirkninger og den nye hverdag.
Efter behandlingen
Efter en vellykket behandling, hvor blod og knoglemarv er helt normaliseret, kan du genoptage din hverdag og stort set leve, som du plejede, før du fik akut leukæmi. Det er dog naturligt at være afkræftet efter behandlingsperioden, der som regel strækker sig over et halvt år eller mere.
Måske er du nødt til at få flere behandlinger f.eks. vedligeholdelsesbehandling med kemotabletter i op til 2 år, hvilket kan påvirke dine blodværdier og gøre dig mere træt og udsat for infektioner.
Hvis du har gennemgået en allogen stamcelletransplantation med de kroniske følgevirkninger, som det kan medføre, kan det også have indflydelse på din hverdag. Du kan blandt andet opleve træthed og en øget tendens til at få infektioner.Du skal følges i hæmatologisk ambulatorium, hvor blodværdierne kontrolleres, så der kan reageres, hvis der er tegn på, at leukæmien er på vej tilbage. Med tiden vil der blive længere mellem de ambulante kontroller. Du kan forvente, at du kan afslutte alle kontroller efter cirka 5 år.
Hvis du har gennemgået allogen stamcelletransplantation, skal du forvente at blive fulgt i minimum 5 år og lige så længe, som du er i behandling med immundæmpende medicin. Læs mere:
Træthed
Træthed og mindre energi er almindeligt efter både kemoterapi og stamcelletransplantation. Prøv at finde en balance mellem hvile og aktivitet. Det er en god idé at prioritere, hvad der er vigtigt for dig. Bliv opmærksom på, hvornår på dagen du har mest energi, så du kan planlægge at gøre de vigtigste ting på det tidspunkt. Læs mere:
Reaktioner og tanker
Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig. Nogle gange kommer den psykiske reaktion måske først, når behandlingen er færdig. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet. Læs mere om naturlige reaktioner i forbindelse med et kræftforløb og find redskaber til at får styr på tankerne:
Mentale redskaber - få styr på tankerne
Arbejde under og efter akut leukæmi
Alle i intensiv kemoterapi vil, oftest i starten af behandlingen, have behov for at være sygemeldt i en kortere eller længere periode. Nogle kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på, andre vælger nedsat tid eller er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Efter en stamcelletransplantation er det ikke alle, som kan vende tilbage til arbejdsmarkedet. Læs mere om dine muligheder:
Træning og genoptræning
Hvis du har kræft, er det godt for dig fortsat at motionere og røre dig. Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Det behøver ikke være hård motion eller i lang tid. En gåtur er også fin. Hvis du ikke har overskud til træning, har det stor betydning at tænke bevægelse ind i din dagligdag..
Efter kemoterapi har nogle brug for genoptræning, fordi de har fysiske gener. Det er vigtigt, at du får en genoptræningsplan, inden du bliver udskrevet fra hospitalet, for at have ret til genoptræning i din hjemkommune.
Sammenholdet (app)
Sammenholdet er en gratis app til kræftpatienter og deres pårørende, der gør det nemt at koordinere hjælp i hverdagen fra familie og venner. Med appen kan du oprette et netværk, hvor I kan koordinere opgaver som madlavning, børnepasning og transport - og du kan opdatere dit netværk på, hvordan det går i sygdomsforløbet.
Hent 'Sammenholdet' gratis:
Kost og kræft
Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Under selve behandlingen er det normalt at tabe i vægt, men det er en vigtig forudsætning for vellykket behandling, at du fortsat spiser og ikke taber dig for meget. Afdelingen har tilknyttet diætister som kan rådgive dig om, hvordan du skal spise, og din læge vil også kunne rådgive dig.
Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen.
Gode råd til bivirkninger og senfølger
Problemer, som opstår under eller efter kræftbehandling, kan skyldes sygdommen eller være en bivirkning til behandlingen. F.eks. oplever en del kræftpatienter i perioder at være meget trætte. Få forslag til, hvordan du tackler hverdagen med f.eks. træthed eller andre bivirkninger og senfølger bedst muligt.
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i kurser og fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Find en rådgivning nær digSkriv med andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk
Ung Kræft
Ung Kræft er for dig, der er mellem 18 og 39 år og har kræft eller er ung pårørende til en ung kræftpatient. Du kan møde andre unge med kræft og unge pårørende. Se mere på Ung Kræfts hjemmeside.
Ung Kræft