Lær Om Sorg: 9.-10. klasse
Hvordan er man en god ven for en klassekammerat i sorg? Det kan være svært at vide, hvis man aldrig har lært det. Med Lær Om Sorg kan I sammen i klassen blive klogere på sorg gennem film og aktiviteter gennem tre dobbeltlektioner. Lektionerne er lavet til at blive vist på en stor skærm i klassen, så I kan gennemgå øvelserne sammen i klassen. Som lærer finder du lærervejledning og kopiark til lektionerne øverst på siden.
Til læreren:
Lærervejledning og kopiark
Lektion 1-2:
Hvordan kan vi forstå sorg?
Oplever og udtrykker alle mon sorg på samme måde? Og er man i sorgens følelser hele tiden? Det og meget mere skal I sammen undersøge her. For at kunne være en god ven for en klassekammerat i sorg, er det nemlig godt at prøve at sætte sig ind i, hvordan man kan forstå sorg.
I de næste to lektioner vil I lære om:
- At sorg er en følelse, der opstår, når man mister nogen eller noget, man elsker
- At sorg kan komme til udtryk på mange forskellige måder
- At man går ind og ud af sorg
Lektion 3-4:
Hvordan kan sorg se ud?
Sorg kan have mange udtryk, og der kan være mange følelser knyttet til sorg – det har I allerede arbejdet med. Men kan man altid se på andre, hvordan de egentlig har det? Nej, vel? Sådan gælder det for mange unge. Og for unge i sorg kan det være særligt svært at vise, hvordan de har det. Det skal I blandt andet arbejde videre med her.
I de næste lektioner vil I lære om:
- At man ikke altid kan se på unge i sorg, hvordan de egentlig har det
- At sorg ikke forsvinder helt
- At minder kan dukke op på forskellige tidspunkter
Lektion 5-6:
Hvordan er man en god ven for en klassekammerat i sorg?
At være og holde sammen. Dét er vigtigt at kunne som klasse. Især når der er en, der har det svært. Det er bare ikke altid let at vide, hvad man kan gøre som klassekammerat – for eksempel når der er en, der er i sorg. Derfor skal I nu sammen blive klogere på, hvordan man kan være en god ven for en klassekammerat i sorg.
I vil her lære om:
- At der er mange forskellige måder, man kan være en god ven for en klassekammerat i sorg
- At det for mange unge i sorg er rart, at deres venner forsætter med at være, som de plejer
- Og at vennerne samtidig husker at spørge ind, lytte, give plads – og ikke glemmer de unges sorg
Ekstraaktiviteter:
Sorgens udtryk og vennernes rolle
Har I tid til at lære mere om sorg? Her er tre aktiviteter, I kan lave sammen i klassen.
Temaforløb:
Begravelser og minderitualer
Hvad mon der sker, når man dør? Det er der mange forskellige opfattelser af rundt om i verden, og forskellige trossamfund har hver deres forståelse af livet efter døden.
Ramona fortæller i Jonas Risvigs serie, at hun går i en sorggruppe med andre unge, der har mistet en forælder. I en sorggruppe deler man ofte minder om dem, man har mistet. På den måde kan man forstå en sorggruppe som et sted, hvor man finder ud af, hvordan man kan bære den, man har mistet, videre med sig i sit liv. Det er altså en form for minderitual.
Vælg enten at undersøge begravelses- eller minderitualer for at blive klogere på, hvordan man i forskellige lande og trossamfund forholder sig til død og sorg.