Vi kan alle være helte
Meld dig som indsamler til Landsindsamlingen 7. april
Særlig metode til markering af brystkræft er taget i brug på baggrund af forskning, som er støttet af Kræftens Bekæmpelse og Knæk Cancer. Nu viser undersøgelse, at det også er den bedste metode til at markere lymfeknuder hos brystkræftpatienter, der skal forbehandles med kemoterapi inden operation. Formålet er bedre operationer og færre senfølger.
Man tager et lille radioaktivt jodkorn og placerer det ved kræftsvulsten. Jodkornet lægges ind i kroppen med en nål i forbindelse med en ultralydsscanning.
Når så kirurgen skal operere, bruger hun en geigertæller til at finde frem til jodkornet. Og så ved kirurgen præcist, hvor hun skal operere for at fjerne kræftsvulsten.
Det er princippet bag en metode til markering af kræftsvulster, der allerede er indført på Afdeling for Brystkirurgi, Herlev-Gentofte Hospital, Aarhus Universitetshospital og på Hospitalsenhed Midt på baggrund af forskning støttet af Kræftens Bekæmpelse og Knæk Cancer.
Men jodkornet er ikke kun egnet til at markere kræftsvulsten. Ny forskning viser, at metoden også er god, når det handler om at markere lymfeknuder hos kvinder, der har spredning til lymfeknuder og tilbydes forbehandling med kemoterapi inden deres brystkræftoperation.
Det fortæller læge og ph.d.-studerende Frederikke Munck, der står bag to nye undersøgelser af brugen af jodkorn til markering af lymfeknuder.
- Vi har sammenlignet alle de metoder, som har været brugt i Danmark til at markere en lymfeknude, så kirurgen kan finde den ved operationen. Og vi fandt ud af, at jodkornet er den bedste, siger Frederikke Munck, der er ansat på Afdeling for Brystkirurgi, Herlev-Gentofte Hospital.
Brystkræft spreder sig først til lymfeknuderne i armhulen. Tidligere ville man fjerne alle lymfeknuder i armhulen for at være sikker på, at al kræft er væk.
Men fjernelse af alle lymfeknuder giver en stor risiko for, at kvinden senere får lymfødem. Det er en hævelse, der kan opstå, når man får fjernet eller beskadiget lymfeknuder.
Derfor vil lægerne helst undgå at fjerne alle lymfeknuderne, men nøjes med dem, der er kræft i.
Kvinder, der har spredning til lymferne, tilbydes ofte forbehandling med kemoterapi inden operationen. Det kan både mindske kræftsvulsten i brystet og få kræften til at forsvinde fra lymfeknuderne, hvilket sker hos næsten halvdelen af kvinderne.
Inden start på kemoterapi undersøges kvinderne med mammografi, ultralyd og en vævsprøve af lymfeknuder, der ser syge ud.
Derefter skal der lægges en markering ind i den syge lymfeknude, så kirurgen senere kan finde den igen. Og det er her, jodkornet kommer ind i billedet. De afdelinger, der anvender jodkornet, lægger et jodkorn ind ved både kræftsvulsten og lymfeknuden. Jodkornene sidder derfor i kvindens krop i cirka et halvt år, hvor hun får kemoterapi.
Når kvinden er klar til at blive opereret, kan kirurgen fjerne lymfeknuden med jodkornet og få det undersøgt for, om der stadig er kræft i lymfeknuden. Kirurgen fjerner også den såkaldte skildvagts-lymfeknude, som er den første lymfeknude, der modtager lymfevæske fra det kræftramte bryst.
Hvis alt går som det skal, kan kvinden altså nøjes med at få fjernet to lymfeknuder i stedet for alle lymfeknuder i armhulen. Og dermed kan hun forhåbentlig også undgå alvorlige senfølger.
- Vores resultater viser, at når man bruger jodkorn til at markere en lymfeknude og lægger det ind på diagnosetidspunktet, så lykkes det at fjerne lymfeknuden i 99 pct. af tilfældene, fortæller Frederikke Munck.
I dag bruger hospitalerne forskellige metoder til at markere den kræftramte lymfeknude. Disse metoder foregår normalt ad to omgange, hvor man først markerer lymfeknuden ved diagnosetidspunktet og så skal finde og markere den igen inden operationen.
Første markering sker typisk med en lille metalklips, og i anden omgang markeres den med ståltråd eller en blækmarkering på huden.
Ifølge Frederikke Muncks undersøgelser lykkes det dog ikke altid at genfinde lymfeknuden med de metoder, der udføres ad to omgange. Faktisk er succesraten kun på 82 pct.
- Det dårligste resultat finder man ved at markere lymfeknuden med en blækmarkering på huden, fortæller hun.
Hun og hendes kolleger håber derfor, at resultatet vil føre til, at alle de hospitaler i Danmark, der behandler brystkræft, vil gå over til at bruge metoden med jodkorn til at markere lymfeknuder.
- Med jodkornet laver du en markering i ét step i stedet for to, og du kan genfinde det med stor sikkerhed, siger Frederikke Munck.
Selv om jodkornet er radioaktivt, er det ikke farligt, understreger Frederikke Munck.
- Det er så lille en mængde radioaktivitet, at det ikke skader hverken kvinden selv eller dem, der behandler hende, siger hun.
Meld dig som indsamler til Landsindsamlingen 7. april