Kræftens Bekæmpelse - et overblik
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Her får du et kort overblik over, hvem vi er, hvad vi arbejder for, og hvordan vi gør det.
Vi arbejder for et liv uden kræft
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder for, at:
- færre skal have kræft
- flere skal overleve kræft
- alle skal have et bedre liv med og efter kræft
Vi er en privat forening, som drives af indsamlede midler fra befolkningen: 97 pct. af vores indtægter kommer fra befolkningen, 3 pct. kommer fra det offentlige. Pengene går til vores tre hovedformål: Forskning, forebyggelse og støtte af patienter og pårørende.
Kun 3 pct. af Kræftens Bekæmpelses indtægter kommer fra det offentlige
Fakta om kræft
Kræftens Bekæmpelses hovedformål
Forskning
Kræftens Bekæmpelse støtter kræftforskning på hospitaler og universiteter i hele Danmark, og vi har vores eget forskningscenter, Center for Kræftforskning, hvor der arbejder ca. 293 ansatte fordelt på 30 nationaliteter.
Vi har nogle af de bedste kræftforskere i verden, og centret leverer hvert år resultater på højt internationalt niveau.
Den forskning, som Kræftens Bekæmpelse støtter, skal være af højeste kvalitet og have perspektiver, der kan gøre en forskel for patienterne. Vi støtter for eksempel forskning i ny diagnostik, nye principper for behandling, senfølger og rehabilitering.
Forebyggelse
Kræftens Bekæmpelse har landets største videnscenter for forebyggelse af kræft. Her arbejder specialister hver dag for at hjælpe befolkningen med at nedsætte risikoen for at få kræft. Arbejdet er baseret på solid forskning om de største risikofaktorer for kræft og analyser af befolkningens sundhedsadfærd.
Fire ud af ti kræfttilfælde kan forebygges, men der er stor social ulighed i risikoen for at få kræft. Derfor arbejder vi for, at samfundet og omgivelserne gør det nemmere for os allesammen at leve et sundt, godt og langt liv uden kræft. Det gør vi gennem oplysning, partnerskaber og rådgivning. Vores indsatsområder omfatter tobak og nikotin, kost, fysisk aktivitet, sol, overvægt, alkohol, HPV-vaccination og tidlig opsporing og screening.
Patient- og pårørendestøtte
Kræft er for de fleste en livsændrende begivenhed. Både for den, der har kræft, og for de pårørende. Vores ambition er, at ingen skal stå alene med kræft. Vi arbejder derfor over hele landet – sammen med frivillige ildsjæle – for at skabe de bedste forudsætninger for kræftpatienter og pårørende i livet med og efter kræft.
Ansatte og frivillige ildsjæle fra Kræftens Bekæmpelse tilbyder gratis rådgivning og støtte, aktiviteter og fællesskaber i hele landet. Vi støtter gennem kræftrådgivninger og rådgivningstilbud 44 steder i landet, hvor vi tilbyder gratis rådgivning, aktiviteter og fællesskaber, gennem Kræftlinjen på telefonnummer 80 30 10 30 og gennem vores online rådgivningstilbud på cancer.dk, vores digitale forum ’Cancerforum’ og appen ’Sammenholdet’.
Organisering - hvem er vi?
Medlemmer
Når man bliver ramt af kræft, vækker det følelser, og mange har behov for at gøre noget. Kræftens Bekæmpelse har knap 400.000 medlemmer - det er cirka 10 pct. af den voksne befolkning.
Vores arbejde ville ikke være muligt uden opbakningen fra medlemmerne, befolkningen, virksomheder og fonde. Takket være den brede folkelige opbakning til kræftsagen, lyttes der til Kræftens Bekæmpelse, når vi taler kræftpatienter og pårørendes sag.
Frivillige er vores fundament
Det frivillige engagement er grundstenen i Kræftens Bekæmpelses arbejde. Mere end 35.000 arbejder frivilligt for kræftsagen og gør en uvurderlig indsats for kræftpatienter og pårørende.
Vi er en demokratisk medlemsorganisation, hvor medlemmer og frivillige lægger kursen for foreningens virke. De er foreningens øverste myndighed. De fastsætter foreningens vedtægter og vælger de overordnede indsatsområder.
Ansatte
Ud over det frivillige fundament, er vi 702 dedikerede fuldtidsansatte, som arbejder med forskning, forebyggelse og patient- og pårørendestøtte.
Økonomi
Kræftens Bekæmpelse er uafhængig af politiske og økonomiske interesser.
Foreningens arbejde er baseret på støtte fra befolkningen og drives for midler fra private og erhvervslivet gennem medlemskaber, donationer, fondsbevillinger, arv og andre former for støtte.
Kun 3 pct. er offentlige midler.
Opbakning til kræftsagen fra hele folket
Vores arbejde med forskning, forebyggelse og patient- og pårørendestøtte ville ikke være muligt uden opbakningen fra medlemmer, frivillige, ansatte, befolkningen, virksomheder og fonde.
Takket være den brede folkelige opbakning til kræftsagen, lyttes der til Kræftens Bekæmpelse, når vi taler kræftpatienter og pårørendes sag.
Formålspolitikker sætter retning
Tre formålspolitikker sætter retningen for Kræftens Bekæmpelses arbejde og beskriver, hvordan vi vil realisere missionen om, at færre skal have kræft, flere skal overleve kræft og alle skal have et bedre liv med og efter kræft.